Korisni savjeti

Korisnici interneta na mobilnim telefonima već odavno znaju da nije pametno skidati aplikacije i gledati klipove na YouTubeu kada nisu povezani na Wi-Fi.

Međutim, ukoliko vam na kraju mjeseca i dalje stiže preveliki račun za mobilni jer ste prekoračili dozvoljenu potrošnju podataka za prenos, savjeti koji slijede će vam pomoći da se to više ne dešava.
Sažmite stranice Chromea
Da li koristite Googleov web pretraživač za sav protok interneta? Ovaj savjet vam može smanjiti protok podataka za 30 do 35 posto. Naime, potrebno je da pokrenite Chrome, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, odaberite Settings, a onda i Data Saver. 
Jednom rječju, ako uključite opciju Data Saver, internet će vam teći nešto sporije.
Riješite se aplikacije za Facebook
Poznato je kako Facebook aplikacija za Android uzima priličnu količinu mobilnog internetskog prometa. Moguća alternativa je Tinfoil for Facebook, ili da pregledate Facebook koristeći Chrome.
Za brzo otvaranje napravite prečicu: otvorite Facebook u Chrome-u, otvorite izbornik i odaberite opciju Add to Home Screen.
Koristite aplikacije, igre i servise offline
Neke aplikacije i igre moraju biti stalno povezane sa internetom kako bi funkcionisale. Drugima to nije nužno: dovoljno je preuzeti ih. Provjerite šta među često korištenim aplikacijama i igrama možete ukloniti bez spajanja na internet.
Ograničite pozadinski promet podacima
Najlakše ćete srezati promet ako aplikacijama naložite da srežu pozadinski promet poput sinhronizovanja e-pošte, osvježavanja news feeda, vremenske prognoze i tome slično.
Otvorite Settings, pa Data usage i zatim Restrict Background Data za pojedine aplikacije, odnosno Settings, pa Apps. Možete i promijeniti postavke, kako javlja 24sata.rs, za sinhronizaciju Google servisa ako otvorite Settings, pa Account, Google i potom pod korisničkim računom odznačite servise za koje ne želite automatsko usklađivanje i nadograđivanje.
Isključite automatsku nadogradnju
Nadogradnja aplikacija takođe može značajno uticati na potrošnju mobilnog interneta. Provjerite da li to obavlja vaš pametni telefon automatski ili čeka vašu dozvolu.
U Google prodavnici Play otvorite navigaciju sa lijeve strane, pa kucajte Settings na vrhu. Vidjećete opciju Auto-Update Apps. Kliknite na nju i provjerite da li je postavljena na Do not auto-update apps ili na Auto-update apps over Wi-Fi only.
Izbjegavajte streaming
YouTube, Spotify, Vine i slični internet servisi mogu biti veliki potrošači podataka. Ako ne možete bez muzike i videa dok ste u pokretu, prebacite dio zbirke sa računara na telefon i slušajte ili gledajte offline. Ako vaš pametni telefon nema dovoljno memorije, nabavite adapter za kartice mikro SD.
Otkrijte koje aplikacije najviše troše
Otvorite Settings, pa Data usage kako bi ustanovili koje aplikacije najviše troše mobilni internet pa odlučite da li ćete da ih potpuno uklonite ili redukujete njihovo korištenje.
Koristite offline navigaciju
Google Maps i slični servisi mogu takođe biti veliki potrošači ako niste oprezni. Srećom, moguće ih je koristiti i bez pristupa internetu.
Izbjegavajte preuzimanje, upload i slanje slika i videa
Minut HD videa je kao 200 MB podataka za prenos. Ako vam nije hitno, bolje pričekajte dok se ne nađete u Wi-Fi zoni.
Koristite Bluetooth
Osim Wi-Fi-ja, na raspolaganju vam je još jedan standard za prenos podataka čije korištenje nećete skupo platiti. Bluetoothom možete jednostavno prebaciti i veoma velike datoteke ukoliko ste u mreži.
Uključite Bluetooth i pustite smartphone da potraži uređaj sa kojim želite da se povežete. Kad ga pronađe, kliknite na dugme za dijeljenje ili odaberite odgovarajuću opciju na listi.