U njima je naveden

Ako je vjerovati najnovijim izvještajima baziranim na dokumentima za patent, novi smartphone kompanije Apple će biti otporan na vodu.

Appleov iPhone 7 će donijeti mnogo uzbudljivih novosti, a jedna od njih je tehnologija koja će ga učiniti otpornim na vodu.
Ove informacije su se pojavile u javnosti zahvaljujući dokumentima za patent koji su "procurili" na internet. U njima je naveden "mrežasti kišobran" koji štiti utor za slušalice. Ako iPhone padne u vodu, takozvani kišobran sprečava da dođe do hardverskih komponenti. 
Ako to nije dovoljno, nova tehnologija uključuje i drugu liniju "tečne" odbrane. Radi se o hidrofobnom premazu koji je nanesen na vanjsku površinu iPhonea, kao i na mrežasti kišobran, dok se u unutrašnjem dijelu mreže nalazi hidrofilni premaz koji šalje vodu izvan uređaja.
Međutim, kao što je slučaj sa svim patentima, Apple može, a i ne mora primijeniti ovu tehnologiju. Oni koji žele vodootporni iPhone imaju razloga da se nadaju, jer Apple već koristi sličnu tehnologiju za svoj Apple Watch.
Appleov rival Samsung već ima flagship smartphone otporan na vodu, a ukoliko kompanija iz Cupertina ne bude pratila konkurenciju, to će biti samo manje iznenađenje. Apple teži tome da postavlja nove pravce, a ne da prati konkurenciju.