Iftar Finder, Muslim Pro, Ramadan Recipes...

Dolaskom mjeseca ramazana muslimani širom svijeta svoju životnu rutinu prilagođavaju obavezi posta. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji ta prilagodba je po mnogo čemu lakša.

Prvenstveno, organizacija dana postala je lakša zbog sve većeg prisustva smartphonea i aplikacija na platformama Androida i iOS-a. U nastavku donosimo sedam aplikacija koje mogu pomoći prilagođavanju modernog života obavezama posta.
1. Iftar Finder
Aplikacija njemačkih developera prva je svoje vrste u svijetu i omogućava korisnicima pronalaženje organizovanih iftara u svojoj blizini. Aplikaciju koristi na hiljade vjernika, prvenstveno u njemačkom govornom području.
2. Ramazan Tips
Ova aplikacija korisnicima pruža pristup najvažnijim surama i dovama koje bi se trebale čitati za vrijeme ovog značajnog mjeseca. Sure i dove su dostupne na arapskom i engleskom jeziku.
3. Iftar Times
Jednostavna aplikacija na turskom jeziku napomenut će korisnike koliko je vremena ostalo do sehura ili do iftara zavisno od mjesta u kojem žive. Aplikacija je izuzetno popularna i koristi je više od 100.000 vjernika.
4. Ramadan Legacy
Prva kompletna aplikacija za vjernike u vrijeme ramazana nudi interaktivni planer, sadržaj za čitanje tokom mjeseca posta i opciju dijeljenja ramazanskog iskustva s prijateljima i porodicom.
5. Muslim Pro - Ramadan 2016
Ovo je zasigurno jedna od najpopularnijih aplikacija za muslimane, koristi je više od 25.000.000 ljudi, a pored ramazanskih opcija kao što su tačno vrijeme iftara i sehura te lokacija halal restorana ponuđen je i cijeli spektar drugih važnih sadržaja kao što je cijeli Kur'an i virtuelni tespih.
6. Ramadan Fiqh
Ukoliko imate neka pitanja o ramazanu i o njegovim manje poznatim pravilima, ova aplikacija će vam zacijelo pomoći. U aplikaciji koja košta 1,44 dolara prezentovani su stavovi sve četiri islamske pravne škole.
7. Best Ramadan Recipes
I za kraj, aplikacija namijenjena isključivo iftaru i onome što možete pripremati u mjesecu posta. Za 1,99 dolara na dlanu možete dobiti veliki broj recepata za jela od mesa, ribe, voća i povrća.