Mjesečno ih koristi više od milijardu ljudi

Društvene mreže su promijenile internet, a mjesečno ih koristi više od milijardu ljudi.

Davno su prošli dani kada je na društvene mreže gledano kao na gubitak dragocjenog vremena. Danas su socijalni mediji veliki biznis, a kompanije se natječu da ovim putem privuku što više kupaca i spremne su za to dati i mnogo novca.

Mjesečni broj aktivnih korisnika najvažniji je u ovom poslu i ključni je indikator popularnosti ali i vrijednost određene mreže.

Facebook je ubjedljivo prvi na listi najpopularnijih sa 1,65 milijardi aktivnih korisnika u jednom mjesecu i da je ova društvena mreža država, bila bi najmnogoljudnija, sa populacijom većom nego u Kini. Impresivna je i brojka od 1,51 milijardu korisnika mjesečno, koji ovoj mreži pristupe putem mobilnih telefona.

Na drugom mjestu je YouTube, sinonim za video i najveći pretraživač nakon Googlea. Mjesečno se na ovoj stranici pregleda više od šest milijardi sati videa, a da je država bila bi treća po broju stanovnika, odmah iza Kine i Indije.

Instagram, mreža za objavljivanje fotografija, za kratko vrijeme stekla je veliki broj korisnika i dalje raste, a iza leđa je ostavila i popularni Twitter.

U grafikonu ispod pogledajte koje su društvene mreže najpopularnije. Brojke su izražene u milionima.