Kupit će Microsoftovo odjeljenje za mobilne telefone

Finski proizvođač opreme za telekomunikacije Nokia saopćio je da planira globalni povratak na tržište mobilnih telefona i tablet kompjutera i da je za taj posao licencirao novu finsku kompaniju.

Nokia će dodijeliti ekskluzivnu globalnu licencu firmi HMD global za pravljenje mobilnih telefona i tablet kompjutera u narednih deset godina, navodi se u saopštenju.
U okviru tog procesa HMD global i njegov partner iz Tajvana, firma FIH mobile iz grupacije Fokskon, kupit će Microsoftovo odjeljenje za mobilne telefone za 350 miliona dolara, saopštila je američka firma u odvojenom saopćenju.
Nokia je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona u periodu od 1998. do 2011. godine, ali ju je prestigao južnokorejski Samsung, pošto nije na vrijeme reagovala na razvoj pametnih telefona, prenio je AFP.
Kompanija je 2011. godine odlučila da pređe na Windowsu platformu, ali je to bio poslovni promašaj. Novi Nokijini proizvodi koristit će operativni sistem android.
Finska kompanija prodala je svoje odjeljenje za mobilne telefone Microsoftu 2014. godine za 7,2 milijardi dolara. Američka firma prestala je da koristi ime Nokia na telefonima iz serije lumia.
Očekuje se da će sporazum između Microsofta i Nokije o licenciranom korištenju ovog imena biti zaključen u drugoj polovini 2016. godine.