Viber je postao bitan segment online svakodnevnice

Rijetko je koja pojava u savremenom digitalnom svijeta izazvala tako velike promjene u rekordno kratkom periodu. Viber je postao bitan segment online svakodnevnice, koriste ga uglavnom svi, a razlog je jednostavan - Viber je još uvijek besplatan.

Nastanak i početak djelovanja ovog servisa i dalje je misterija premda posljednjih mjeseci polako u javnost izlaze informacije: znamo ko ga je izmislio i gdje je nastao, gdje se nalazi razvojni centri...
Ime čovjeka koji je izmislio Viber je Talmon Marco.
Ovaj izraelski biznismen danas živi u Londonu, a mreža koju je osnovao zavladala je svijetom i danas broji skoro pola milijarde korisnika. Rođen je 1973. godine, a bio je službenik u izraelskim oružanim snagama što podgrijava sumnje o umješanosti vlade ove države u razvoj aplikacije.
Studirao je u Tel Avivu, a veći dio života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Bogata je njegova karijera gdje je na polju razvoja računarstva i programiranja, postigao sjajne rezultate. Osnovao je nekoliko kompanija iz ove oblasti i razvio veći broj popularnih aplikacija, ali nijedna snage, značaja i uticaja njegovog remek djela - Vibera.
Danas živi i radi u Londonu. Direktor je firme koja stoji iza Vibera, i dalje uspješno odlijevajući napadima na njegovu privatnost. Jer o njegovom životu zasad se ne zna gotovo ništa, još jedan argument za teoretičare zavjere koji vjeruju da je svrha Vibera daleko ozbiljnija od puke ''želje za pomoći ljudima''.