Najveća promjena u ovom desetljeću

Facebook se sprema na najveću promjenu u ovom desetljeću, a testiranja su počela.

Ponuđeno rješenje opet ne podrazumijeva dugme ‘dislike’, ali će imati šest drugih “reakcija”. “Reakcije” su odgovor ove kompanije na vapaje korisnika, koji već dugo ne žele samo lajkovati, nego i dislajkovati određene vijesti i na taj način izraziti svoje mišljenje.
Osim lajka, u ‘Reakcijama’ su i ‘ljubav’, ‘haha’, ‘yay’, ‘wow’, ‘tužan’ i ‘ljut’, koje su se još prošle godine počele testirati u šest različitih zemalja. Sad će ih Facebook omogućiti svim svojim korisnicima, uz sitne izmjene. Uklonili su, naime, reakciju ‘yay’, koju je prikazivao emotikon s rumenim obrazima.
U Facebooku su zaključili da bi ta reakcija mogla biti problem, jer nije univerzalno razumljiva.
Sve su reakcije izabrane u saradnji sa sociolozima. Analizirane su i reakcije ljudi na različite postove, kako bi se sve reakcije mogle svesti u šest različitih emotikona.
Korištenje “reakcija” bit će krajnje jednostavno. “Dugme” za lajk ostat će isto, ali ostale će se reakcije moći naći tako što će se njega duže držati kursor, nakon čega će se pojaviti izbor sa ostalim reakcijama. Još se ne zna tačan datum uvođenja novine na profile svih korisnika.