Sofisticirani virusi

Sve sofisticiraniji virusi, malware i adware programi zadaju sve više glavobolje na pametnim telefonima.

Kako raste tržište i raširenost mobilnog pristupa internetu, tako raste i broj "napasnika" koji se pojavljuju na gotovo svim mobilnim operativnim sustavima. Kako je Googleov Android najrašireniji mobilni operativni sustav, tako je sasvim logično da upravo korisnici Androida imaju najviše problema s malicioznim programima. Jedan od vrlo neugodnih pojavio se posljednjih dana, na što su upozorili stručnjaci iz tvrtke Lookout Mobile Security, koja je fokusirana upravo na zaštitu i sigurnost mobilnih operativnih sustava.  Na službenom blogu  objavljena je analiza "adware" maliciozne datoteke koja dolazi iz "obitelji Shedun" i za koju stručnjaci Lookouta tvrde kako je iznmno "naporna i vrlo teško se deinstalira s uređaja". 
Radi se o programima koji spadaju u skupinu takozvanih "trojanized adware", jer je njihova isključiva namjena da instaliraju dodatne aplikacije na mobilni uređaj, koje su vrlo agresivne u konstantnom produciranju reklama zbog kojih je gotovo pa nemoguće raditi na pametnom telefonu. Analizom Lookouta, ukratko rečeno, stručnjaci su utvrdili kako Shedun malware preuzima kontrolu nad servisom Android Accessibility Service, nakon čega kreće konstantno pojavljivanje "pop-up" reklama. Čak i kada frustrirani korisnik "tapne" na zatvaranje reklama, softver koji reklamiraju će se svejedno instalirati, jer Shedun malware simulira i odrađuje potvrdu i odobravanje instalacije još jedne u nizu malware aplikacija. U začaranom krugu najgore je što neki korisnici Shedun nisu uspjeli maknuti čak niti nakon što su napravili - tvornički reset uređaja! 
Kako sve otprilike izgleda, pogledajte u priloženom videu i ako ste korisnik Androida, ali i ostalih mobilnih operativnih sustava, dobro pripazite kakve aplikacije preuzimate i instalirate na svoje uređaje, pogotovo ako se radi o aplikacijama koje nisu dostupne preko službenih repozitorija Androida, iOS-a ili Windows Phone...