Kupci na pomolu

Jedna od najvećih i najpopularnijih video igara Candy Crush Saga mogla bi uskoro dobiti novog vlasnika i to za poprilično veliku sumu novca.

Naime, Activision Blizzard najavio je da želi kupiti originalnog vlasnika i kreatora King Digital Entertainment za 5,9 milijardi dolara, čime bi im igrica pripala automatski.
Activison će zadržati King Independent grupaciju, uključujući i izvršnog direktora Richarda Zakonija, a novi "roditelji" će dobiti King za 18 dolara po dionici, što je nešto manje u odnosu na 22,4 dolara po dionici koje su bile ponuđene prošle godine.
Cijena od 5,9 milijardi je svakako ogromna, a razlog pada cijene jeste broj smanjenja igrača, kao i prihoda koje igrica ostvaruje. 
Iako je King Digital Entertainment proizveo više od 200 igara, nijedna nije uspjela da se približi Candy Crushu. Ove godine bilježi se pad igrača za 8,52 milona, a zarada koju je igrica donijela kompaniji je 604 miliona dolara u prvom kvartalu 2015. godine, što je za 35 miliona manje u odnosu na isti period iz 2014. godine.
Iz King grupacije navode da mjesečno imaju više od 340 miliona aktivnih igrača, što ih čini jednim od najvećih mobilnih izdavača u svijetu.
Activision s druge strane tek počinje ozbiljnije da shvata segment mobilnih platformi, budući da su do sada svoje proizvode prilagođavali potrebama desktop igrača kao i izradi igrica za konzole. Oni u svom vlasništvu imaju franšizu "Call of Duty", kao i "World of Warcraft" seriju koje godišnje, zajedno zarade 9,8 milijardi dolara.
Mobilne igrice zauzimaju 11 odsto tržišta igara, što je Activisionu bio jasan znak da uđu i na ovo tržište kupovinom King Entertainmenta.