Neki novi vjetrovi

Proizvođač iPada i iPphonea Apple iznenadio je i najveće fanove pohvalivši uspjehe Microsofta i predstavivši tablet računar koji koristi program Adobe. "Ko zna više o produktivnosti od Microsofta?“ izjavio je sadašnji direktor Apple, poznatog po brendu čiji znak je zagrizena jabuka Tim Cook.

Na prezentaciji Apple-a 9. septembra pohvalio se i time da je novi tablet računar iPad pro kompatibilan sa Microsoftovim programskim paketom Office 365. 
Ono što je još više zbunilo fanove Apple-a je što ovaj računar, koji će biti predstavljen u novembru i biti 12,9 inči po dijagonali u poređenju sa standardnih 9,7 inča, koristi program Adobe. 
Adobe, čiji program za video sadržaje Flash je bio prognan iz operativnog sistema za mobilne uređaje iOS 2010. godine, imao je priliku da na Appleovom događaju predstavi novu aplikaciju napravljenu za iPad pro, pod nazivom Photoshop Fix. 
iPad pro će imati dva dodatka do sada neviđena kod Apple-a – futrolu na kojoj je tastatura i olovku za precizniji rad na ekranu, što su opcije koje Microsoft nudi na tabletu Surface. 
"Pomislilo bi se da je riječ o paradi konkurenata koji se zaklinju na vjernost", procedio je kroz zube izvještač o visokoj tehnologiji Walt Mossberg, koji je uživo izvještavao o ovom događaju za informativni sajt Re/Code. 
"I zaista na vrbi je rodilo grožđe: Microsoft se neočekivano pojavio na događaju Apple", naslov je na sajtu Mashable. 
Osnivač Apple-a Steve Jobs, koji je preminuo pre četiri godine, bio je poznat po nemilosrdnim kritikama Microsofta, koji je u Apple-u često opisivan kao imperija zla. 
Nije retkost da se u kafeima San Franciska korisnici Apple i Microsofta raspravljaju sa istim žarom kao i navijači sportskih timova. 
Na ovom skupu Apple je predstavio novi iPhone, kao što je i bilo predviđeno, novu verziju uređaja za filmove, sport i muziku Apple TV, a najavio je i partnerstvo sa proizvođačem luksuznih modnih detalja Hermes za proizvodnju konektovanih satova.