Izvucite maksimum iz svog telefona

Samo što ste izvadili novi Android uređaj iz kutije. Radosni ste, jedva čekate da ga pokrenete.

Dobro, možda niste toliko uzbuđeni, ali je novi telefon svakako razlog za slavlje.
Šta dolazi nakon toga?
Kao što i sami znate, Android pruža mnogo mogućnosti kada su opcije podešavanja u pitanju. A pošto ih je toliko mnogo, ne znate od čega prvo da počnete. Android Authority je sastavio listu sedam stvari koje treba da uradite nakon prvog pokretanja telefona. One će vam pomoći da izvučete maksimum iz svog telefona od prvog dana korišćenja.
Evo i liste:
1. Provjerite uređaj. Odvojite vrijeme kako biste se uvjerili da je sa uređajem sve u redu. Takođe, provjerite i da li je sve od dodatne opreme u kutiji.
2. Pripremite uređaj za preuzimanje podataka, tj. za korištenje interneta. Pošto ćete narednih nekoliko sati provesti podešavajući telefon, bilo bi poželjno puniti bateriju istovremeno. Povežite telefon na Wi-Fi mrežu pošto ćete svakako preuzimati mnogo toga.
3. Ulogujte se na svoj Google nalog. Ovaj dio možete da preskočite, ali ne preporučuje se da to radite. Aktiviranje naloga će podesiti vaš e-mail, kalendar, kontakte i pripremiće vaš telefon za sinhronizaciju.
4. Deaktivirajte nepotrebne aplikacije (bloatware). Normalno je da vaš telefon ima i neke aplikacije koje vam nisu potrebne ili aplikacije operatera. Da vam ne bi zauzimale memoriju možete ih deaktivirati. Opcija se nalazi u Settings aplikaciji.
5. Uredite ga po želji. Instalirajte neki zanimljiv launcher, npr. Google Now, Nova ili Apex. Počnite da koristite Chorme pregledač umjesto onog koji dolazi sa telefonom. Isprobajte neke aplikacije koje do sada niste koristili.
6. Obezbijedite uređaj. Vaš telefon sadrži mnogo osjetljivih informacija, pogotovo ako ga koristite za plaćanje ili kupovinu. Iz tog razloga, bitno je da podesite osnovna podešavanja u vezi sa zaštitom telefona. Možete koristiti PIN ili Pattern za otključavanje. Ovo može biti malo naporno pošto ćete svaki put morati da radite istu stvar.
7. Upoznajte bolje vaš novi uređaj. Razgledajte menije, podmenije. Pogledajte gdje se šta nalazi, kako se koristi i čemu služi. Tako ćete kasnije lakše upravljati uređajem. Ne dozvolite da vam služi za samo neke osnovne stvari. Pametni telefoni su veoma moćni uređaji. Nisu stvoreni samo za društvene mreže.