Korisni trikovi

Litij-ionske baterije danas se koriste u velikom broju uređaja, od pametnih telefona, preko prijenosnih računala do tableta i, naravno, imaju određeni rok trajanja. No, ako se budete pridržavali ovih nekoliko savjeta, njihovo trajanje ipak možete produžiti.

Nekorištenje također uništava bateriju

Važno je znati da se baterije degradiraju i ako uređaj ne koristite. Ovo je jedan od razloga zašto proizvođači, osim broja ciklusa, navode i vremensko trajanje.
Ako vaš telefon podržava mogućnost zamjene baterije, stručnjaci savjetuju da ih redovito mijenjate.

Pazite na temperaturu

Jedan od faktora koji se najviše odražava na trajanje baterije je temperatura. Litij-ion baterijama najviše odgovara temperatura između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih.
Na višim se temperaturama zaštitni sloj unutar baterija oštećuje, što utječe na kapacitet baterije, a na nižim se temperaturama kemijske reakcije unutar baterije usporavaju, što smanjuje njenu snagu. Ipak, više temperature su za bateriju puno štetnije od nižih.

Kada treba puniti bateriju?

Mnogi se pitaju kada i koliko često treba puniti bateriju. Ako se ne koriste, baterije se puno brže uništavaju kada su napunjene do kraja i ostavljene. Ako planirate izvaditi bateriju iz laptopa i ostaviti je sa strane na nekoliko dana, obavezno obratite pažnju na to koliko je ona puna.
Najbolje je da napuniti ju na oko 20 posto i zatim ju ostaviti izvan laptopa.
Ako bateriju često punite po malo, to je najbolje činiti kada je ona poluprazna, a ne onda kada se isprazni samo nekoliko posto.

Brzo punjenje - brže trošenje

Ako bateriju punite vrlo kratak period vremena, to će dovesti do grijanja i hlađenja istovremeno, tj. do pucanja zaštitnog sloja, što u prijevodu znači kraće trajanje baterije.
Ako niste u mogućnosti napuniti telefon, tj. bateriju, najbolje je da u tim situacijama smanjite osvijetljenost ekrana, isključite Wi-Fi, GPS i po mogućnosti mobilni internet te na taj način osigurate duže trajanje baterije.