Savjeti

Iako danas na tržištu postoje neki modeli pametnih telefona koji su vodootporni i otporni na prašinu i padove, većina mobilnih uređaja ne može se pohvaliti s ovakvim opcijama tako da bi pad s visine ili u vodu mogao uništiti mobitel ili tablet.

No, ako vam se to i dogodi i mobitel upadne u vodu, nemojte paničariti jer ipak postoje načini na koje možete spasiti svoj uređaj, a ono što najhitnije trebate napraviti jest, naravno, telefon što prije izvaditi iz vode. 
Također, nikako nemojte odmah pokušati provjeriti radi li telefon, odnosno nemojte ga pokušati upaliti ili, još gore, spojiti na punjač, a ako je ostao upaljen nakon što je upao u vodu, ugasite ga. 
Ako imate telefon na kojem možete skinuti stražnji poklopac (danas je sve manje takvih telefona), skinite ga i izvadite bateriju, SIM karticu i, ako postoji, memorijsku karticu –  možete protresti telefon kako bi što više vode izašlo iz njega, a zatim ga dobro posušite ručnikom ili papirnatim ručnikom. 
Jedna od grešaka koje ljudi često znaju napraviti u ovakvim situacijama jest puhanje u telefon (odnosno u unutrašnjost telefona kroz utore za punjenje, zvučnike ili slično) kako bi se voda što prije osušila – to nemojte raditi jer na taj način voda može završiti još više u unutrašnjosti telefona, a iz istog razloga nemojte koristiti niti fen.
Umjesto toga, za isušivanje vlage iz telefona koristite usisavač, ali pazite da ga ne dodirujete s telefonom te bi deset do dvadeset minuta usisavanja kroz utore na telefonu trebalo biti dovoljno. 
Za isušivanje ostatka vlage telefon stavite u zdjelu (neprokuhane) riže dan ili dva te ga svakih nekoliko sati okrenite.  
Nakon toga provjerite ima li još vlage u telefonu tako da ga stavite na ručnik i svakih nekoliko sati provjerite tragove vlage na njemu, a ako se pojave, onda je ponovno potrebno isušiti tu vlagu usisavanjem i stavljanjem telefona u zdjelu riže. 
Kada ste ponovili ove korake, ponovno upalite telefon i provjerite jeste li uspjeli spasiti telefon – u nekim slučajevima bit će potrebno zamijeniti bateriju, ali nekad ćete ipak morati odnijeti telefon na servis. 
Spašavanje telefona od slane, odnosno morske vode puno je teže te na Wiredu savjetuju da se telefon prije sušenja uroni u izopropilni alkohol.