Cyber oružje

Kina već godinama koristi sistem cenzure koji njenim građanima sprječava pristup određenim internetskim stranicama i servisima (tzv. 'Great Firewall'), a čini se da su sada razvili i novo cyber oružje s kojim su 'prešli svoje granice' i s kojim mogu blokirati pristup određenom sadržaju korisnicima diljem svijeta.

Tako su nedavno zabilježeni napadi na internetske stranice na kojima se mogu pronaći alati s kojima korisnici u Kini mogu izbjeći cenzuru te su srušene stranice GreatFire i GitHub. Kina je putem ovog cyber oružja, tvrde izvori Washington Posta, preuzela kontrolu nad milijunima preglednika internetskih stranica i iskoristila ih za slanje velike količine prometa prema ovim stranicama.
Riječ je o klasičnim DDoS napadima kakvima se inače služe hakeri prilikom napada i rušenja stranica, no ovakvi su napadi samo jedna od brojnih mogućnosti na koji se može iskoristiti ovo oružje koje su sigurnosni stručnjaci nazvali 'Veliki top'. Naime, ovaj se cyber top može iskoristiti i za ubacivanje malwarea na svako računalo koje posjećuje kineske stranice koje ne koriste enkripciju za zaštitu privatnosti korisnika. Sigurnosni stručnjaci koji su proučavali ove napade kažu kako 'Veliki top' dijeli dio koda s kineskim Firewallom te navodno koriste istu infrastrukturu tako da ne 'ne postoji neko drugo razumno objašnjenje, nego da je ove napade pokrenula kineska vlada'. 'Kontrola nad internetom i informacijama jedan je od velikih kineskih prioriteta, a sada žele kontrolirati i neke stvari koje su prije tolerirali', komentirao je za WP James A. Lewis iz Centra za strateške i međunarodne studije. Dodao je kako su posljednji napadi pokazali kako je za Kinu ideološka kontrola važnija od ostalih ciljeva poput ekonomskog napretka u tehnološkom sektoru. Američka vlada također je zabrinuta zbog novog kineskog oružja te napominju kako su maliciozni cyber napadi na kritičnu infrastrukturu, američke kompanije i građane 'prijetnja nacionalnoj sigurnosti i ekonomiji SAD-a', a posebno su zabrinuti zbog aktivnosti s kojima se pokušava onemogućiti pristup informacijama diljem svijeta, rekao je glasnogovornik State Departmenta Alec Gerlach.
On kaže kako su u ovom slučaju napadači iskoristili infrastrukturu smještenu u Kini za napad na stranice u SAD-u te su Amerikanci od Kine zatražili istraživanje ovog incidenta. Glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u nije htio direktno odgovoriti na pitanje o napadima na ove stranice, no poručio je kako se nada da će u budućnosti, 'umjesto optužbi bez konkretnih dokaza', države još snažnije surađivati u borbi protiv cyber napada. Inače, na Yahoou podsjećaju kako, prema informacijama koje je otkrio najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, i Amerikanci imaju slično cyber oružje koje NSA iskorištava za nadzor i praćenje.