Da li je ovo spas za korisnike?

Koliko ste se puta našli u situaciji gdje vam je punjač baterije za mobitel postao sastavni dio opreme pri izlasku od kuće. Čak i baterije u modernijim telefonima nakon nekog vremena kao da odustanu i više vremena provedete sjedeći pored utičnice nego uživajući u prednostima svog mobilnog telefona.

Međutim, tim je problemima došao kraj, barem tako tvrde dizajneri nove baterije temeljene na aluminiju. Navode kako će novu bateriju biti moguće napuniti za jednu minutu te će ista izdržati značajno više ponovnih punjenja nego današnje litij-ionske baterije. 
No, za sada postoji jedan problem. Naime nova baterija ima svega upola voltaže onih u današnjim mobitelima. 
- Osim te “sitnice” naša baterija je sve o čemu sanjate: povoljna, sigurna, brzo se puni, fleksibilna i dugotrajnija - objasnio je profesor Hongjie Dai sa Stanford sveučilišta. 
Dodaje kako je za razliku od alkalnih baterija njihov izum dobar za okoliš te se ne može zapaliti, što je slučaj s litij-ionskima. 
- Čak i da je pokušate probušiti bušilicom, neće se zapaliti, niti eksplodirati - rekao je Dai. 
Istraživači desetljećima pokušavaju napraviti funkcionalnu aluminijsko-ionsku bateriju. Problem je bio u nabavljanju materijala koji će stvarati dovoljnu voltažu i nakon nekoliko punjenja. Aluminijske baterije imaju dvije elektrode - pozitivno nabijenu katodu i negativnu anodu i znanstvenici su isprobavali brojne materijale za katodu. 
- Slučajno smo otkrili da je najjednostavnije rješenje koristiti grafit, što je zapravo ugljik - pojašnjava Dai. 
Iako baterija još uvijek treba dobiti na voltaži, Dai vjeruje da se to može učiniti unaprjeđujući materijal katode. Kada se to usavrši, baterija će se moći koristiti u električnim uređajima i mrežama gdje će se moći puniti i prazniti desecima tisuća puta.