Jača konkurencija

Nakon što je Steve Jobs predstavio prvi Appleov tablet, iPad je neko vrijeme potpuno dominirao ovim tržištem jer konkurentski uređaji nisu bili dovoljno kvalitetni, a cijenom su bili slični Appleovom gadgetu.

No, situacija se itekako promijenila te se danas na tržištu nalaze brojni kvalitetni tableti koji imaju snažan hardver i jeftiniji su od iPadova. 
Iako je Apple s vremenom predstavio i tablet s manjom dijagonalom ekrana (za koje je jedno vrijeme postajala velika potražnja, no mjesto manjih tableta danas sve više zauzimaju phableti), njihov udio na tržištu sve je manji te je, prema nedavnim izvještaju Strategy Analyticsa, taj udio u prošloj godini smanjen za čak dvadesetak posto – iako je tijekom te godine zabilježen porast prodaje tableta u svijetu.
U 2013. iPadovi su tako zauzimali 32,6 posto na tržištu tableta, dok je prošle godine taj udio iznosi oko 26,1 posto, ali je usprkos tom smanjenju Apple prodao najviše tableta u odnosu na ostale kompanije. 
Novi proizvodi poput modela iPad Pro koji će imati veliki ekran dijagonale 12,9 inča neće stići toliko brzo da ponovno povećaju njihov udio na tržištu i povećaju potražnju za Appleovim tabletima, komentirao je trenutno stanje na ovom tržištu Peter King iz Strategy Analiticsa. On je dodao kako ovakvi rezultati 'ne znače da je Apple propao' (podsjetimo, i dalje su vodeći na tržištu), ali ipak im budućnost vezana uz tablete trenutno ne izgleda najbolje, pogotovo u odnosu na npr. tržište pametnih telefona. 
Još jedan od problema koji je utjecao na slabiju prodaju njihovih tableta jest i iPhone 6 Plus, Appleov prvi pametni telefon s ekranom dijagonale 5,5 inča koji je, čini se, mnogima zamijenio iPadove.