Nisu samo kopije

'Novi Kinezi' nisu samo puki copycati zapadnih smartphonea. Oni inoviraju i u mnogočemu su napredniji, inovativniji i kvalitetniji od onih razvikanih poput Samsunga, Applea, Nokije...

Made in China? Već smo se odavno navikli da to piše na svakom mobitelu, bio njegov „proizvođač" američki Apple, korejski Samsung ili japanski Sony. Ono na što se tek trebamo naviknuti jest činjenica da Kinezi više nisu samo najveći proizvođači. Oni su, za početak, i najveći potrošači. Kinesko je tržište po svim kriterijima postalo veće, vrednije i važnije od američkog i europskog. Ali najveća je razlika to što su Kinezi postali i najveći kreatori. U Kini ima više proizvođača smartphonea nego bilo gdje drugdje – ima ih više od stotinu. I dok jedan dio njih odgovara predodžbi koju većina „ostatka svijeta" ima o Kinezima – da su to puki copycati koji samo čekaju što će napraviti Apple, Samsung ili Nokia da to krenu kopirati – isto je tako činjenica da u Kini postoji petnaestak tvrtki koje samostalno kreiraju uređaje koji baš ničim ne zaostaju za modelima, primjerice, Applea ili Samsunga – ni po kvaliteti ni po mogućnostima, ali ni po inovativnosti i originalnosti.
Neki od tih „novih Kineza" uspješno su iskoračili na svjetsko tržište i bore se sa „zapadnim divovima" na njihovu vlastitom terenu. Tako se u pet najvećih svjetskih proizvođača nalaze čak tri „Kineza". Huawei, na čijoj se opremi zasniva većina svjetskih mobilnih mreža, čvrsto je zasjeo na broj 3 i na ljestvici proizvođača uređaja. Ali znate tko je na broju 4? Lenovo, za koji većina Europljana i ne zna da proizvodi mobitele (u Hrvatskoj se ne mogu kupiti). A u top 10 ima još kineskih tvrtki za koje niste čuli – jer njima je sasvim dovoljno kinesko tržište, najveće na svijetu. Zašto bi se gnjavili s europskim tržištem koje je manje, sporije raste, komplicirano je, rascjepkano i tromo? Možda se čini nelogičnim ne pokušati osvojiti bogate Europljane, ali – što ćemo im zapravo mi? Na kineskom, kao i na drugim brzorastućim tržištima, srednja je klasa sve bogatija, brojnija i mlađa – sasvim obrnuto od situacije u Hrvatskoj...
Poučak je: oni Kinezi koji su se odlučili iskoračiti na globalno tržište uglavnom su u tome uspjeli, ali ima i onih koji se ne žure – a tek se njih treba čuvati... Konkurenti padaju jedan za drugim: Nokia je odolijevala dok nije izgubila bitku upravo na tržištu „zemalja u razvoju"; Motorolu i Alcatel kupili su Kinezi; LG i Sony jedva su održali poziciju ali polako klize... Najjače udarce trenutačno trpi Samsung – i dalje broj 1, ali uz sve manje profite; s jedne ga strane ugrožavaju „jeftini Kinezi" koji lako kopiraju njegove neinventivne dizajne, a s druge strane „novi Kinezi" kojima nije problem ponuditi naprednije, nabrijanije modele od S5 ili Notea 4. Naravno, i jedni i drugi nude bolji omjer cijene i kvalitete od globalnog broja 1.
Sljedeći je na redu – Apple. Kompaniji koja je u doba Stevea Jobsa osvajala svijet novim, originalnim idejama danas više nije pogonsko gorivo inovativnost nego marketing. Prije ili kasnije svijet će prestati željno iščekivati što će ponuditi novi iPhone jer će shvatiti da je sve to već ponudio „neki Kinez". No to će se dogoditi tek onda kad svijet nauči izgovarati ime tog kineskog brenda. Jedini razlog zašto se to već nije dogodilo jest taj što se Kinezima ne žuri.
Mnogi su očekivali da će Xiaomi biti taj kineski brend koji će pokoriti svijet. Zapadni mediji prozvali su ga „kineskim Appleom" jer Xiaomi po mnogočemu podsjeća na Apple (mali broj modela, vrhunski dizajn, izuzetna kvaliteta izrade hardvera, vlastiti softver koji je moćan i jednostavan za uporabu). Njihov čelnik čak i osobno kopira javni nastup Stevea Jobsa. Pa ipak, kad je ta kompanija (koja postoji tek četiri godine!) nadrasla kinesko tržište, odlučila je, suprotno očekivanjima, ne bosti se s rogatima na njihovu terenu. Umjesto da izađe na europsko i američko tržište, gdje ima fanatične obožavatelje, Xiaomi je odlučio iskoračiti najprije na indijsko tržište (jedino koje se, po apsolutnim brojevima, može kako-tako mjeriti s kineskim), a onda i na ostala brzorastuća azijska tržišta, a nakon toga će napasti tržišta Brazila, Meksika, možda Rusije – tržišta koja imaju puno veći rast i na dulje staze više obećavaju od SAD-a i EU.
Xiaomi se čita „Šjaomi" – vrijedi zapamtiti jer čini se da ćemo još puno čuti o njemu.
6 kineskih mobitela naprednijih od iPhonea 6

Nestrpljivo smo očekivali novi iPhone, ali ovi su uređaji tehnološki napredniji, dotjeraniji i – barem dva-tri puta jeftiniji od razvikanijeg Amerikanca

1. OnePlus One

Poput Xiaomija, OnePlus izrastao je iz tvrtke koja je radila tako dobar softver (CyanogedMod) da je okupila kultno sljedbeništvo; sljedeći je korak da ekspertizu iskoristi kako bi sklopila vlastiti mobitel od najboljih komponenti. No OnePlus odmah je najavio da će One biti najbolji mobitel na svijetu, a ipak svima dostupan jer će zbog goleme „naklade" moći biti jeftin (poznavatelji autoindustrije sjetit će se da je na sličan način začet Volkswagen, odnosno njegova buba).
Je li plan uspio? Da i ne. Da, jer se svi relevantni svjetski mediji slažu kako je One doista jedan od najboljih mobitela na svijetu – a dvostruko je jeftiniji od najbližeg konkurenta. Ali nije svima dostupan – naprosto zato što OnePlus ne može proizvesti ni izdaleka toliko Onea koliko ih se traži.

2. Oppo Find 7

Oppo je dobro poznat ljubiteljima tehnologije: već godinama svaki njegov udarni model po nečem je prvi na svijetu, donosi nešto što Samsung, Sony, HTC, Apple i ostali nisu u stanju tog trenutka napraviti. Ove je godine ipak zakasnio: Find 7 nije bio prvi s QHD ekranom: za koji ga je tjedan prestigao LG G3. Svejedno, Find 7 je telefon pokraj kojeg iPhone 6 Plus izgleda kao kopija: ista veličina ekrana, ali Appleovo čedo ima nižu razlučivost, slabiji procesor, manju bateriju, neproširivu memoriju... a pogodite koji je uređaj puno skuplji!

3. Xiaomi Mi 4

Čim primite Xiaomijev mobitel u ruke, jasno je zašto Xiaomi zovu „kineskim Appleom": njihovi uređaji dijele iste osobine – vrhunski dizajn i funkcionalnost, beskompromisna kvaliteta izrade, promišljeno korisničko iskustvo dotjerano do najmanjeg detalja. Dakako da se Xiaomi ne libi iskopirati pokoji detalj, ali puno je više originalnih elemenata po kojima se vidi da je učenik nadmašio učitelja. Mi 4 otprilike je iste veličine kao iPhone 6, ali ga nadmašuje po gotovo svemu, a zahvaljujući Xiaomijevu inovativnom tržišnom modelu (prodaje se gotovo isključivo online, nema troška za klasični marketing i prodajnu mrežu) Mi 4 može biti višestruko jeftiniji.

4. Meizu MX4

Meizu je još jedna kineska tvrtka koja gradi brend na vrhunskim modelima. MX4 tako donosi 5,3-inčni ekran razlučivosti veće od Full HD-a, 20-megapikselnu kameru, 4G i najjači osmojezgreni procesor koji se proizvodi u Kini. Po specifikaciji, dakle, nadmašuje iPhone 6 Plus, ali recenzenti ističu da za njim zaostaje po kvaliteti izrade. Nije ni čudo: ovaj mobitel košta tek nešto više od 1500 kuna – manje od udarnih modela Xiaomija i OnePlusa, s kojima se Meizu ne može mjeriti po snazi brenda pa mora ponuditi nižu cijenu. Nju postiže „plastičnijim" kućištem – ali, da ne bi bilo zabune: MX4 ima okvir od zaobljenog aluminija s kojim nikako ne djeluje jeftino nego tek nijansu jeftinije od iPhonea ili Xiaomija – što i jest!

5. Huawei Ascend Mate 7

Mate 7 ima osjetno veći ekran od iPhonea 6 Plus (6"), ali ne izgleda tako zahvaljujući ultratankom okviru oko ekrana (ekran zauzima čak 83% prostora prednje strane mobitela). Kad smo već kod postotaka, kućište je 95% metalno. I ostatak je konfiguracije „nabrijan": procesor ima 8 jezgara, tijelo je metalno, zaslon donosi novu tehnologiju IPS-NEO koja povećava kontrast i smanjuje potrošnju baterije – nije da mu to kritično treba jer Mate 7 ima bateriju od čak 4100 mAh koju sigurno neće trebati puniti svakodnevno.

6. Coolpad Halo

Coolpad je još jedna tvrtka koja na matičnom tržištu prodaje više smartphonea od Applea (i ušla je u svjetski top 10), no mahom je orijentirana na modele srednje klase. Stoga ni od ovog modela ne treba očekivati skupe metale, prestižni dizajn i rafinirani softver, ali za pristaše filozofije „više je bolje" – Halo je nenadmašan. Ta mrcina s ekranom od 7 inča košta manje od tisuću kuna, a ne manjka joj ekstravagancija: LTPS ekran; 8-jezgreni procesor sa 4-jezgrenim koprocesorom za najzahtjevnije 3D igre i 4K video; za ljubitelje selfieja tu je 5-megapikselna prednja kamera s „make up" softverom koji automatski zaglađuje lice, ali ne samo na fotografijama nego i uživo tijekom videochata!