Prije 7 dana, Google je omogućio svom sistemu Chrome OS pokretanje Android aplikacija kroz ”App Runtime for Chrome”. Ova mogućnost sa sobom je nosila mnogo ograničenja, radila je samo za određene aplikacije i samo na Chrome OS-u. Međutim, developer vladikoff usprotivio se ovim ograničenjima i smislio svoje rješenje. Prvo je došao do rješenja za pokretanje bilo koje aplikacije na Chrome OS-u, što je u usporedbi sa samo 4 službeno podržane aplikacije zaista podvig. međutim, Vladikoff je otišao korak dalje i smislio način za pokretanje na bilko kojem desktop operativnom sistemu koji sadrži Chrome. U prevodu, sada možete aplikacije za Android pokretati na operativnim sistemima poput Windowsa, Maca, i Linuxa.

Ovo rješenje oslanja se na App Runtime for Chrome ili kraće ARC, koji je napravljen koristeći Native Client, Googleov projekt koji dopušta Chromeu sigurno pokretanje nativnog koda unutar web browsera. Iako je ARC službeno izdat samo kao ekstenzija Chrome OS-a, ekstenzije Native Clienta namijenjene su za različite platforme. Glavna prepreka je pribavljanje ARC Chrome Web Storea, koji označava desktop verzije Chromea kao nekompatibilne. Na narednoj slici je službena Twitter aplikacija za Android pokrenuta na Mac OS X.
Vladikoff je napravio svoju prilagođenu verziju ARC-a naziva ARChon, koja se može pokrenuti jednostavnim prevlačenjem fajla u Chrome. Ovo bi trebalo kreirati mogućnost pokretanja i rada Android aplikacija na bilo kojoj platformi koja ima desktop verziju Chromea verzije 37 i više.
Ovo je bio lakši dio. Sada dolazi teži dio koji je nalaženje kompatibilnih Android aplikacija sa ARChon-om.  ARC ne mže pokretati Android aplikacije u .apk formatu i kao takve zahtijevaju konverziju u Chrome ekstenziju. Vladikoff ima alat i za to koji se zove ”chromeos-apk”.
Sve se radi kroz API-eve (Application Programming Interface)  Chromeovih ekstenzija. Googleov originalni runtime je ekstenzija, ARChon je ekstenzija i sve aplikacije su ekstenzije. Ovo čini proces instalacije pomalo komplikovanim. Morat ćete uključiti ”developer mode” u Chromeu i instalirati gomilu neraspakovanih ekstenzija. Instrukcije su u Vladikoffovim alatima, gdje se nalazi i čitav novi subreddit koji se zove ”/r/chromeapks”, koji će obaviti posao i koji čak ima nekoliko prethodno konvertiranih Android aplikacija za isprobati. Na slici ispod prikazana je Android aplikacija ”Reddit is fun” pokrenuta na Mac OS X.
Ekipa sa portala Arstechnica.com testirala je ovaj hack i pošlo im je za rukom da pokrenu nekoliko Android aplikacija na Mac OS X. Iako je ovo rješenje samo po sebi impresivno, uočena su česta rušenja aplikacija. Iako sve radi jako brzo, manjak Googleovih usluga (Google Services)  koje inače rade u pozadini u praksi znači da mnogo aplikacija neće raditi. Jedan od primjera je Twitter, koji se često rušio upravo zbog nedostatka Google Play Services. Googleov runtime za Chrome je i dalje u beta fazi sa razlogom, a činjenica da su do sada službeno podržane samo 4 aplikacije znači da pred samim Googleovim razvojnim timovima ima još mnogo posla.
Iako ovaj hack trenutno nije u potpunosti funkcionalan za masovnu upotrebu,ovo se zaslužuje nazvati uspjehom. Za ovaj hack nije bitna sadašnjost nego budućnost. Iako ovaj hack ima dosta grešaka i rušenja, on u suštini radi. Aplikacije se pokreću i u principu rade dobro, ako se izuzmu određene greške kojih ima nemali broj. Ovaj hack nudi nevjerovatan pogled u Googleovu potencijalnu budućnost u kojoj je, nakon što se ovi problemi riješe, Android pretvoren u univerzalni runtime koji radi na svim bitnijim platformama. Zamislite da istu aplikaciju možete koristiti na mobitelu, tabletu, desktop računaru bez obzira na sistem, jako privlačno, zar ne? To je ono na šta ovaj hack cilja.
Native Client uvijek je slao sliku o sebi kao o Googleovom pokušaju kreiranja univerzalnog runtimea, i malo je teško vjerovati da sve ovo radi tek tako slučajno, što govori da je unutar Googlea ova ideja već ranije postojala. Biće zanimljivo gledati šta nam budućnost po ovom pitanju nosi.