Apple suočen s optužbama

Kompanije Apple provodi internu istragu u svojoj tvornici u Kini gdje su napravljeni milioni iPhonea nakon većeg broja smrtnih slučajeva radnika koji su bili uposleni na proizvodnji ovih telefona.

Apple suočen s optužbama: Radnici koji prave iPhone obolijevaju od leukemije
The Mail on Sunday je objavio kako je najmanje 13 radnika oboljelo od leukemije u svojim kasnim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetim u tvornici u Shenzhenu, a njih petero je umrlo od posljedica oboljenja od 2010. godine. Ljekari kažu da je uzrok bolesti rijedak. 
Porodice i udruženja za zaštitu radnika vjeruju kako je leukemija prouzrokovana učestalim izlaganjem hemikalijama koje se koriste u tvornici. Oni također vjeruju kako bi moglo doći do obolijevanja još većeg broja radnika. Porodice navode i to kako su bankrotirale izdvajajući novac za liječenja oboljelih. 
Kompanija Apple je saopćila da ove optužbe i navode o oboljelima shvata vrlo ozbiljno i vrši interne provjere u tvornici u Shenzhenu, gdje se proizvede oko dva miliona iPhonea sedmično. U ovoj tvornici je zaposleno oko 230.000 radnika, migranata iz cijele Kine. 
Tvornica se također koristi i za pravljenje proizvoda drugih kompanija, ali primarno rade za Apple. U ovoj kompaniji još uvijek nisu ništa potvrdili, niti preuzeli odgovornost, samo su naveli kako problem shvataju ozbiljno.