Appleov dobavljač iz Kine krši sigurnosna i platna pravila uprkos obećanju kojeg je dao tehnološkom divu da će poboljšati uslove, priopćile su dvije skupine aktivista, uoči puštanja u prodaju iPhonea 6.

Organizacije China Labor Watch i Green America objavile su niz prigovora o plati, sigurnosti i uslovima rada u tvornicama kineskih proizvođača za svjetski poznate kompjutere i mobitele, javlja ABC News.
Globalni brandovi koji se oslanjaju na kineske dobavljače, odgovorili su da su nametnuli plate i druge standarde i da provode redovite inspekcije.
Međutim, aktivisti tvrde da su se kršenja u tvornici Catcher Technology's u gradu Suqian, pogoršali od kada je o njima izvješten Apple u aprilu 2013.
Tada je Apple obećao da će se uhvatiti u koštac s problemom. Apple Inc. sa sjedištem u Kaliforniji, priopćio je da će poslati inspekcije da istraže posljednje izvještaje. Tvornica Suqian proivodi dijelove za MacBook i iPad.
Tajni istražitelj koji je dobio posao u tvornici, otkrio je kršenja uključujući prekovremeni rad i do 100 sati mjesečno, dok je zakonom dopušteno 36 sati, te još niz prekršaja.
Otkrio je kako se krše pravila politike Applea, uključujući nedavanje zaštitne opreme te zaključavanje izlaza u slučaju požara i zaključavanja prozora.
Tvornica je puna metalne prašine, opasnosti od požara. Supervizori su razgovarali o potrebi da smanje rizik od požara nakon što se dogodila eksplozija u jednoj tvornici, ali nikada nisu ništa poduzeli oko toga, izvijestio je tajni istražitelj.
2012. Apple je obećao da će podići plaće i smanjiti broj radnih sati u Kini, nakon što je revizija otkrila kršenja kod većeg dobavljača.
U priopćenju koje je objavio Apple, stoji kako su njihovi inspektori pregledavali postrojenja Catchera svaki mjesec. Apple je prošle godine, dodaju, proveo 451 reviziju dobavljača, uključujući i Catcher. Posljednjom revizijom zabilježena su konkretna područja poboljšanja, stoji u priopćenju.
Tako je primjerice Catcher popravio aparate za gašenje požara, otključao izlaze za slučaj požara te obilježio put za hitan izlaz. Osim toga, uskladili su ograničenje broja radnih sati sedmično za 95 posto.