Naučnici proizveli nanogenerator koji može pretvarati zvukove iz okoliša u energiju za punjenje telefona.

Naučnici Univerziteta QMUL (Queen Mary University of London) u saradnji s Nokijom, proizveli su prototip nanogeneratora za stvaranje energije iz zvuka koji će jednog dana služiti za punjenje mobitela iz svakodnevne pozadinske buke, uključujući saobraćaj, muziku, pa čak i vaš vlastiti govor.
Tim je koristio svojstva cinkovog oksida, materijala koji pri stiskanju ili razvlačenju usljed vibracija može stvarati napon konvertiranjem energije pokreta u električnu. Taj materijal se može aplicirati na različite površine i lokacije u obliku nanožica, što omogućuje veliku raznolikost u prikupljanju zvuka iz različitih izvora kako bi se omogućilo punjenje mobitela. Nanožice britanskih naučnika u stanju su odgovoriti na vibracije koje stvaraju svakodnevni zvukovi, a električni kontakti koji se nalaze na obje strane potom se koriste za prikupljanje struje kojom se puni uređaj.
Naunici su pri razvoju ovog uređaja vodili računa i o ekonomskoj isplativosti njegove proizvodnje, pa su između ostaloga razvili proces koji im je omogućio sprejanje plastičnih listića slojem cinkovog oksida, a umjesto zlata koje se obično koristi za električne kontakte, koristili su jeftinu aluminijsku foliju koja se pokazala dovoljno učinkovitom.
Na kraju je nastao prototip uređaja koji nije veći od Nokije Lumije 925, koji je u stanju generirati 5 volti, što je dovoljno za punjenje telefona.
Eto sada ćemo barem imati neku korist od psovanja i vikanja na mobitel koji nam je "crk'o" usred razgovora.