Danci oborili svjetski rekord u prijenosu podataka optičkim kabelom.

Tim naučnika i inženjera Tehničkog danskog univerziteta DTU Fotonik, korištenjem nove vrste optičkih vlakana srušio je rekord prijenosa podataka samo jednim laserom koji je do sada držao njemački Institut za tehnologiju Karlsruhe.
S brzinom prijenosa podataka od 43 terabita u sekundi, Danci su nadmašili stari rekord koji je iznosio 32 terabita u sekundi, a taj rezultat govori kako bi vam teoretski bilo moguće preuzeti film ili neku drugu datoteku od 1 GB za samo 0,2 milisekunde.
Danski tim je za postizanje ovog rekorda koristio višejezgreni optički kabel koji je izradila japanska firma NNT, u kojem svaka jezgra posjeduje staklene niti, umjesto jednojezgrenih koje se koriste u standardnim optičkim kabelima, što omogućuje prijenos znatno veće količine podataka.
Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da usprkos takvom načinu izrade, kabel nije deblji od standardnih koje koristite i sami ako niste na internet povezani starim bakrenim paricama.
Naučnici navode kako je povećanje brzine prijenosa podataka od krucijalne važnosti za razvoj interneta, koji svake godine bilježi rast prometa od 40 do 50 posto.
Ono što u svemu tome pomalo zabrinjava je podatak da je internet sve više odgovoran za porast štetnih emisija kao posljedica izgaranja fosilnih goriva, pa trenutno stvara oko 2 posto te vrste zagađenja na globalnom planu, čime stoji uz bok svjetskoj transportnoj industriji. Danci stoga navode kako je ovaj rekord pokazatelj da se povećanje internetskog prometa može pratiti učinkovitijom tehnologijom koja će uz povećanje performansi istovremeno znatno smanjiti potrošnju energije.
Rekord je predstavljen i verificiran na međunarodnoj CLEO 2014 konferenciji u San Joseu u Kaliforniji.