Prije nekoliko se dana na Internetu pojavila priča o nesvakidašnjem propustu u Googleovom pregledniku Chrome. Primijećeno je da korisnici Windowsa s instaliranim Chromeom puno brže isprazne bateriju laptopa od ostalih koji ne koriste tu kombinaciju OS-a i preglednika, piše Bug.hr

Kao razlog otkriven je tehnički propust zbog kojeg Chrome ne daje adekvatnu instrukciju procesoru računala u razdobljima kada se nalazi u stanju mirovanja. Slijedom toga, postavljeni ciklus osvježavanja (“system clock tick rate“) ostaje na Chromeovih 1 ms (kao pri normalnom radu), umjesto na “mirujućih” 15,625 milisekundi.
Pojednostavljeno, procesor računala osvježava podatke za Chrome u stanju mirovanja jednako kao i kad preglednik radi punom parom, čak 1000 puta u sekundi, umjesto tek 64 puta. To dovodi do veće potrošnje energije, ponekad čak i do 25%, ovisno o konfiguraciji. Kod prijenosnika, ovo automatski znači i brže pražnjenje baterije uređaja.
Korisnici su ovaj problem uočili i prijavili tek nedavno, iako on postoji još od 2010. godine. Iz Googlea su odmah obećali staviti navedeni propust na listu prioritetnih problema za rješavanje, te najavili da će vrlo brzo izdati ažuriranje koje će ga riješiti na zadovoljavajući način.