Na "prvu loptu" svako će reći kako je tehnologija mobitele uvelike unaprijedila. No, kad pogledamo iza svih aplikacija, ekrana na dodir i drugih, današnjim generacijama bitnijih stvari, otkrit ćemo činjenice koje govore drugačije.

Mobiteli nisu kao što su nekad bili i s tom misli složit će se svako. Jednostavna infografika koju možete vidjeti priloženu i koju prenosi Gizmodo, otkriva zapravo pravu istinu o tehnološkom napretku u svijetu mobilne telefonije.
Nekad je nositi veliki mobitel značilo nositi "ciglu", jer su mali mobiteli bili tražena i poželjna roba. Rok trajanja baterije nekadašnjih mobitela mjerio se od tri, četiri dana pa naviše, a današnji mobiteli traju par sati u punom pogonu, ili dan do maksimalno dva, ako na njima pogasite sve ekstra funkcije, koje ih zapravo čine naprednijim od starih prethodnika (ako ne računamo zaslon na dodir, koji se ne da isključiti).
Stari mobiteli mogli su pretrpjeti, možemo slobodno reći, i stravičnu neodgovornost vlasnika te preživjeti padove s trećeg kata na beton. Današnji ako prežive pad s 50 centimetara na parket i staklo im ne pukne, to je povod za slavlje (čast nekim izuzecima).
Stariji mobiteli nisu trebali vezu s internetom kako bi mogli držati svoje operativne sisteme unaprijeđene te normalno funkcionirati. Njihovom kupnjom, dobili bismo sve što je bilo potrebno za njihov rad i tačka.
Životni vijek mobitela danas traje oko dvije godine, bilo zbog novijih modela koji onda ove "starudije" od godinu-dvije čine lanjskim snijegom, bilo zbog načina na koji su zapravo napravljeni, odnosno praktički s ugrađenim vijekom trajanja.
Za kraj, brzina tipkanja na starim mobitelima, za one koji su doista bili brzi i spretni, bila je devet znakova, a današnji pametni mobiteli imaju već u startu uključenu opciju "autocorrect", koja se može isključiti, ali će vam prije toga dobrano istrenirati živce.
Ukratko, današnji mobiteli imaju kraći vijek trajanja, baterija im se brže troši, krhki su i ogromni. Negdje je tehnološki napredak morao platiti cijenu, ali korisnicima očito navedeni kompromisi previše ne smetaju. Ili možda smetaju?