Na evropskom tržištu od 5 oktobra

Posljednje glasine kažu da će Apple predstaviti iPhone 5 12. septembra, u prodaji u SAD-u pojavit će se 21. septembra, a na evropskom tržištu 5. oktobra.

Sve je veći broj glasina oko iPhonea 5 – iako su prvobitne informacije govorile da će Apple ovaj telefon predstaviti u oktobru, čini se da će ga ljubitelji Applea moći kupiti ranije. Na blogu iMore prvo su objavili kako će Apple novi model svog telefona predstaviti na konferenciji koja će se održati 12. septembra, a nove informacije kažu da će se ovaj telefon u prodaji pojaviti već 21. septembra.
 
Na CNN-u kažu da je ekipa s iMorea nove informacije o iPhoneu dobila iz 'pouzdanih izvora' čije su se informacije o ranijim datumima izlaska Appleovih telefona pokazale tačnima, a osim na ovom blogu, glasine o predstavljanju iPhonea 12. septembra objavljene su i na nekim drugim internetskim stranicama.
 
iPhone 5 u prodaji bi se prvo trebao pojaviti na tržištu SAD-a, dok ga u Evropi možemo očekivati tokom prvog nedjelje oktobra, najvjerovatnije 5. oktobra – tada ga očekujemo na tržištima većih evropskih zemljama, a za pretpostaviti je da će se u Hrvatskoj pojaviti do kraja ove godine.
 
Kao i uvijek kada je Apple u pitanju, nikakvih službenih informacija o samom telefonu i datumu njegova predstavljanja i dolaska na tržište nema tako da se trenutno možemo pouzdati samo u glasine. iPhone 5 napokon bi trebao imati ekran veće dijagonale (svi dosadašnji modeli imali su ekran dijagonale 3,5 inča, dok bi novi model trebao imati 4 inčni ekran), navodno će biti tanji, imat će manji dock konektor, a možda i podršku za NFC za mobilno plaćanje i LTE za brzo mobilno surfanje.
 
Neke glasine čak kažu da bi Appleov izvršni direktor Tim Cook na konferenciji 12. septembra, osim novog iPhonea, trebao predstaviti i manji model iPada koji bi trebao imati ekran dijagonale 7,85 inča i navodno će koštati između 250 i 300 dolara.