Ugašen u januaru ove godine

Kim Dotcom, osnivač trenutno ugašene internet stranice Megaupload, je najavio njeno ponovno lansiranje. "Znam šta svi vi čekate. Dolazi ove godine, obećavam. Veći. Bolji. Brži. 100 posto siguran i nezaustavljiv", napisao je Dotcom na svom Twitteru.

Sjedinjene Američke Države su zatvorile Megaupload u januaru ove godine. Policija Novog Zelanda je upala u Dotcomov dom i uhapsila ga. Iako je sud cijeli proces zapljene materijala i dokaza proglasio ilegalnim, Megaupload je još uvijek ugašen.

Slučaj Megauploada je najbolji primjer neprijateljstva između grupa koje lobiraju za zakonska prava o intelektualnom vlasništvu i internet stranica koje omogućavaju dijeljenje zaštićenog materijala.

Iako Dotcom nije jasno naglasio šta će to tačno biti brže, veće i bolje, svima je poznato da je u nekoliko navrata rekao da želi ponovo pokrenuti Megaupload.

Neki ljudi spekulišu da je Dotcom u ovoj izjavi mislio na Megabox, stranicu koju je Dotcom testirao prije nego je uhapšen. Dotcom je tada tvrdio da će svi umjetnici dobijati novčanu naknadu za sve što se bude dijelilo na toj stranici i da je model već uspješno testiralo milion korisnika.

Bilo kako bilo, još nije poznato kako će nova verzija Megauploada, ukoliko se lansira, biti bolja i nezaustavljiva.