Boreći se za krunu na polju ekstremnih performansi prenosivih računara, kompanija Maingear je prošle nedelje predstavila svoj nesumnjivo impresivan model s 3D prikazom namenjen pasioniranim ljubiteljima računarskih igara.


Radi se o modelu EX-L 17 3D opremljenim Intelovim četvorojezgarnim procesorom Core i7-2920XM Extreme Edition koji radi na 4,8 GHz. Podrazumevani radni takt ovog procesora je 2,5 GHz, ali se pri određenim uslovima, primera radi, kada je jedno jezgro u stanju mirovanja, njegov takt može znatno povećati. Pomenuti procesor je zasnovan na najnovijoj Intelovoj arhitekturi Sandy Bridge, ima 8 MB keš memorije i troši do 55 vati struje.

Računar je opremljen ekranom dijagonale 44 cm (17,3 inča) i Nvidijinom grafičkom karticom GeForce GTX485M za igranje igara u 3D formatu. Ta kartica je kompatabilna s Microsoftovom grafičkom tehnologijom DirectX 11, koja bi mogla da donese realističniji doživljaj igranja na prenosivim računarima s Windowsom 7.
 Ljubitelji igara obično „cede poslednje kapi" performansi iz svojih računara, tako da će im Intelovi procesori Extreme Edition, koji se mogu ubrzati znatno iznad nominalne vrednosti, svakako privući pažnju. Proizvođači još odavno i dosta često podižu radni takt procesora i opremaju računare najboljim hardverom, kako bi njihovi modeli bili brži od rivalskih.
 Prenosivi računar koji nudi Maingear predstavlja zamenu za stonu verziju i sa osmoćelijskom baterijom težak je oko 3,9 kilograma. Podaci o autonomiji rada koju ova baterija omogućava, nisu odmah objavljeni, ali je poznato da snažniji prenosivi računari često kraće rade s jednim punjenjem baterije.
 Za gledanje 3D prikaza na ekranu s pozadinskim osvetljenjem na bazi svetlećih dioda, koriste se Nvidijine specijalne naočare. Računar podržava do 16 GB radne memorije i ima dva podnožja za SSD diskove kapaciteta od 960 GB. Dostupni su HDMI i DVI priključci za povezivanje s drugim monitorima.
 Početna cena ovog prenosivog računara iznosi 2.660 USD. Može se sastaviti i po narudžbini i naručiti preko mrežne lokacije kompanije.
 Konfiguracija opremljena s najboljim komponentama, procesorom Core i7-2920XM, 16 GB radne memorije, SSD diskovima ukupnog kapaciteta 960 GB, Nvidijinom grafičkom karticom i Windowsom 7 Ultimate košta 8.252 USD.