Najavljivan duže od godinu dana, Googleov Chrome OS konačno je postao stvarnost. Riječ je o operativnom sistemu za notebooke i njima slične uređaje, zasnovanom na Googleovom web pregledniku Chrome, koji se najvećim dijelom oslanja na web aplikacije.

Stariji među nama možda se sjećaju kompjuterskih terminala: uređaja koji sami nemaju veliku sposobnost procesiranja informacija, već služe za unos naredbi i prikaz rezultata koje izbacuje kompjuter.

Negdje na pola puta između terminala i standardnog prenosnika bit će prenosnik sa Googleovim operativnim sistemom Chrome OS: iako će se raditi o sasvim upotrebljivim uređajima, sa svim karakteristikama prenosnika, većina aplikacija neće biti instalisana na samom kompjuteru, već će se vrtjeti u Googleovom oblaku, a vi ćete im pristupati preko web preglednika Chrome, koji je ujedno najbitniji dio operativnog sistema.

Chrome OS još nije spreman za široku upotrebu, pa ga je Google zasad pokrenuo samo kao pilot program, prenosi Tportal.

Google je istovremeno pokrenuo i dućan sa aplikacijama za Chrome OS, koji funkcioniše slično Appleovom App Storeu za iOS uređaje (iPhone, iPad i iPod touch): direktorij aplikacija koji je jednostavno pretraživati i preuzeti. U Chrome Web Storeu već se nalaze stotine aplikacija.