Kompanija IHS iSuppli je na osnovu analize komponenata ugrađenih u najnoviji iPad procjenila da materijal za njegovu izradu košta nešto manje od polovine prodajne cijene.


Ova kompanija često rastavlja Apple proizvode da bi utvrdila šta je sve u njih ugrađeno, pa je rastavila i najnoviji Ipad 2 čim se domogla jednog primjerka, a rezultate objavila na lokaciji AllThingsDigital. Po njenoj procjeni materijal za Ajped 2 s 32 gigabajta fleš memorije košta Epl 323,35 dolara (verzija za Verizon Wireless) odnosno 326 dolara (verzija za AT&T). Uređaj inače košta 730 dolara.


Procjena pokazuje da Apple ima dosta prostora za snižavanje cijene ukoliko bude neophodno. Konkurencija će sigurno započeti rat s cijenama ukoliko se njihovi modeli budu prodavali previše sporo, a Apple je izgleda spreman za takav okršaj, mada obično stavlja naglasak na profit umjesto na tržišni udio. Objavljeni podatak je koristan, jer investitori mogu da predvide koliki će profit Apple imati na Ipad-u 2 u predstojećim tromesečjima.


IHS Isuppli izračunava cijenu tako što sabere cene svih ugrađenih komponenata, ali ne uzima u obzir troškove proizvodnje, razvoja softvera, pakovanja, prijevoza i distribucije. Apple, na primjer, ima veće distribitivne troškove jer raspolaže sopstvenom mrežom prodavnica.


Poređenja radi, Isuppli je na ovaj način procenio da Motorolin Zum (Xoom) košta 359,92 dolara, a prodajna cijena mu je 800 dolara.


Verzija za AT&T je neznatno skuplja jer koristi čipove za bežično povezivanje koji su nešto skuplji ili zahtjevaju neki dodatni dio. Verzija za Verizon ima sistem za GPS navigaciju koji je integrisan unutar odgovarajućeg Qualcommovog čipa za bežične komunikacije, dok je za AT&T morao da se doda poseban GPS čip i nekoliko drugih čipova kompanije Broadcom.


Intel je, kao vlasnik Infineonovog ogranka koji proizvodi čipove za bežične komunikacije, snabdeo Apple glavnim bežičnim komponentama u verziji za AT&T, uz podršku čipova kompanija TriQuint Semiconductor i Skyworks po ceni od 18,70 dolara. Qualcomm je glavni dobavljač bežičnih čipova za Verizonovu verziju, uz podršku čipova Skyvox i kompanija Avago Technologies i Murata, po cijeni od 16,35 dolara.


Isuppli kaže da proceseor A5, koji je dizajnirao Apple, proizvodi Samsung po cijeni od 14 dolara. Najskuplja komponenta je ekran osjetljiv na dodir, koji proizvodi LG Display po cijeni od 127 dolara. U modelu koji je rastavio Isuppli fleš memorije je napravio Samsung, a u uređaju koji je rastavio iFixit proizvođač je bila Toshiba. Fleš i DRAM memorije kao i Micronov memorijski MCP čip koštaju 65,70 dolara.


ST Microelectronics) je napravio žiroskop i akcelerometar, a AKM Semiconductor je napravio komponentu za kompas. Broadcom je dostavio čipove ekranskog interfejsa, Texas Instruments upravljački čip za ekran, a Analog Devices kapacitivni kontroler. Jedino nije jasno ko je obezbjedio kamere.