Prema jednoj anketi kompanije Kaspersky, sprovedenoj širom Evrope, vlasnici pametnih telefona samo su polovično svesni rizika koji novonastali zlonameran sofver može predstavljati po njihove preskupe ljubimce.

Istraživanje kompanije Kaspersky, koja se bavi zaštitom računara i podataka, obuhvatilo je 1600 vlasnika pametnih telefona iz Britanije, Francuske, Italije i Španije. Samo 27% ispitanika bilo je zabrinuto za bezbednost svojih podataka i telefona, dok ostali ili nisu bili zabrinuti ili nisu bili svesni rizika.


Uprkos činjenici da se na telefonima čuvaju razni osetljivi podaci, kao što su lozinke, podaci o pristupnim nalozima, PIN brojevi, ali i podaci o bankovnim računima, veoma mali broj korisnika upotrebljava lozinku da pristupi telefonu.


Samo polovina ispitanika bila je svesna činjenice da antivirusni softver za pametne telefone postoji, a svega 10% ga je i koristilo.


Deo objašnjenja rezultata ankete leži u činjenici da na tržištu postoji veliki broj platformi za pametne telefone. Korisnici Appleovog pametnog telefona iPhone možda žive u ubeđenju da su njihovi telefoni neranjivi, jer Apple sprovodi oštru politiku softvera zatvorenog koda, a aplikacije dostupne u mrežnoj prodavnici prolaze detaljna ispitivanja. Nažalost, anketa koju je sproveo Kaspersky nije raščlanila ispitanike po platformama koje koriste.


U međuvremenu, jedini značajniji zlonamerni softver koji se do sada pojavio napada samo jednu platformu, Android, ali iz rezultata ankete bi se moglo zaključiti da su korisnici i dalje nesvesni pretnje.