U Beogradu je 17. februara na Mašinskom fakultetu održan naučni skup "Privatnost u Srbiji: pravo, privilegija ili praznina". Cilj skupa je bio, sagledavanje stanja u oblasti elektronske

privatnosti u uslovima kada građani svakodnevno ostavljaju na destine svojih elektronskih tragova dok: telefoniraju, plaćaju robu i usluge, traže usluge državnih organa, prolaze kroz objekte koji su pod video nadzorom, koriste Internet i slično.


Učesnici skupa su sa stanovišta svojih ekspertskih znanja u oblasti zaštite ličnih podataka ukazali na stanje i potrebne mere u zaštiti privatnosti.


Dragan Risanović zamenik poverenika za zaštitu ličnih podataka vidi da je neophodno razvijati i primenjivati pravni sistem u funkciji odbrane privatnosti. Aktivnosti poverenika za zaštitu ličnih podataka su na samom početku, ali je već podneto dvadesetak prekršajnih i krivičnih prijava.


Prof.dr Dragan Čosić je ukazao na brojna ugrožavanja privatnosti u elektronskim sistemima i nastojanja vlada širom sveta da zarad bezbednosti žrtvuju privatnost svojih građana.


Prof.dr Milan Tuba je primetio da se tehnološki razvoj odvija eksponencijalno i da smo pod skoro potpunom tehnološkom kontrolom.Na Guglu je trajno zapisano sve što svakodnevno tražimo preko njega.


Prezviter dr Oliver Subotić je rekao da verske zajednice imaju veliku ulogu u odbrani privatnosti i da razvojem čvstog karaktera podstiču kod vernika čuvanje privatnosti.


Nikola Marković je na osnovu sprovedenog istraživanjea ukazao da su razvoj svesti o privatnosti i efikasna primena propisa najznačajni za zaštitu ličnih podataka građana.


Nenad Vukićević je prikazao da se kroz ukrštanje raznorodnih dokumenata i baza podataka može da vrši profilisanje ličnosti i zlopotreba tako dobijenih podataka.


Aleksandar Pavić je konstatovao da tehnologije i politika vode sve imtezivniji rat protiv privatnosti.


Aleksandar Zagorac je govorio o potrebi postojanja strategije za zaštitu privatnosti.Živimo u vremenu kada se od građana iznuđuje dobrovoljo odricanje od privatnosti.


Aleksandar Arsenin vidi da je Internet glavno polje borbe za privatnost.Internet je žarište na kome se vode borba za opstanak demokratskog i jedinog slobodnog medija, ali i njemu prete razna ogranićenja, restikcije i zloupotrebe.


Danilo Tvrdišić je ukazao da podaci govore da je privatnost toliko ugrožena da uskoro može potpuno da nestane.


Na sceni je suptilno gušenje privatnosti kroz nametanje ideologije neslobode i njeno afirmisanje kao prihvatljivog društvenog trenda.Da li je kraj naše civilizacije u elektronskom koncentracionom logoru, pita se Tvrdišić.


Učesnici skupa su potvrdili da i u Srbiji postoji sve izraženija spoznaja o porastu ugroženosti privatnosti ali i da su prisutni i pokreti i pojedinci koji ukazuju na tu pojavu i predlažu mere za razvoj svesti o potrebi odbrane privatnosti i preduzimanju potrebnih mera.


Na kraju, polazeći od radnog naslova skupa nameće se zaključak, da postoje deklarativna prava na zaštitu podataka, ali i da se privatnost nalazi u praznini!