Do sada neviđen snimak prvog čovjekovog silaska na Mjesec objavljena je u Sidneju nakon šest godina koliko je trajao postupak digitalizacije.

Snimak na kome vođa misije Neil Armstrong silazi iz "Apolla 11" i šeta po Mjesecu objavljena je na dodjeli nagrada Australijskog geografskog društva u Sydneyu.

Ovaj snimak otkriven je nakon potrage koja je trajala deset godina, a, s obzirom da je pronađen u veoma lošem stanju, objavljen je tek nakon postupka digitalizacije.

Na svečanosti u Australiji prvi put je prikazana digitalizovan snimak Armstrongove šetnje po Mjesecu i trenutak u kom podiže američku zastavu.

Snimak prikazuje prvih nekoliko minuta Armstrongovog spuštanja, koje je snimljeno u Australiji dok je NASA još pokušavala da nađe signal.

Teleskopi u zabačenim dijelovima Australije imali su ključnu ulogu u prenosu šetnje po Mjesecu nakon što je Armstrong odlučio da izađe iz modula ranije nego što je bilo planirano.

Sarkissian, historičar i astronom zadužen za australijsku stranu restauracije snimka, rekao je da je tih nekoliko minuta "najbolji snimak Armstronga kako se spušta niz stepenice 'Apolla'".

Sarkissian je ispričao da je potraga za snimkom bila kao "duga detektivska priča", a prebacivanje originalne crno-bijele slike na digitalni format trajalo je dugo i bilo je komplikovano.

Ipak, projekat je uspio i sada će snimak zauzeti istaknuto mjesto u istoriji svemirskih letova - navode agencije.