Liči na iPad, no cijena mu je dramatično niža; Indija je predstavila prototip tableta s ekranom osjetljivim na dodir namijenjen učenicima i studentima, a cijena će mu biti samo 35 dolara.

Uređaj će u prodaju krenuti do 2011. godine. Ako vlada uspije pronaći proizvođača, ovo računalo bazirano na Linuxu bit će sljedeća u nizu najjeftinijih svjetskih stvari koje se prodaju u Indiji. Tu su već automobil za 15000 kuna i operacija srca za 12000 kuna.

Tablet se može koristiti za obradu teksta, pretraživanje interneta i video-pozive. Ima i mogućnost punjenja putem solarnog panela, što je jako bitno u Indiji koja oskudijeva električnom energijom.

"Ovo je naš odgovor na računalo od 100 dolara s MIT-a", rekao je Kapil Sibal, ministar razvoja ljudskih potencijala.

2005. godine MIT je predstavio prototip laptopa od 100 dolara namijenjenog djeci u zemljama u razvoju. Indija je ovaj uređaj odbila kao preskup i krenula razvijati jeftiniju varijantu. Sibal se okrenuo indijskim elitnim tehničkim fakultetima kako bi pomogli razviti uređaj budući da je od privatnog sektora dobio mlaku reakciju. Nada se da će cijena uređaja u konačnici biti snižena na 10 dolara. Ovaj će iznos biti moguć zbog padajućih cijena hardvera, kaže Mamta Varma, glasnogovornica ministarstva.

Tablet umjesto hard diska koristi memorijsku karticu, a koristi open-source hardver i softver kad god može.

Indija planira snositi dio troškova kupnje za studente, pa će njih uređaj tako stajati samo 20 dolara. Ova inicijativa je dio ambicioznog projekta čiji je cilj povezati sve fakultete u mrežu i studentima osigurati edukacijske materijale na internetu.