Amazon je došao do simbolične prekretnice prošle godine kada je u prazničnoj sezoni prodaja e-knjiga premašila broj prodatih štampanih izdanja.

Amazon je zadovoljan prodajom koja konstantno raste te je sa prodanih 140 e-knjiga u odnosu na 100 štampanih broj skočio na 180, što je čak tri puta više u prvih šest mjeseci tekuće godine nego u prvoj polovini 2009.

Amazonova Kindle-knjižara trenutno nudi više od 630.000 knjiga, plus 1,8 miliona besplatnih primjeraka.

Prema izvještaju "Publisher's Weeklyja", prošle godine knjige tvrdih korica zaradile su 4,4 milijarde dolara u 2009., uključujući izdanja za djecu i odrasle, dok se od knjiga mekih korica očekivalo da naprave 5.1 milijardu zarade, audioknjige 218 miliona i e-knjige samo 81 milion, što je manje od 1 posto zarade printanih izdanja. U to nisu uračunate školske knjige, Biblija i stručne knjige, a ako se to i to uključi u obračun, "Publisher's Weekly" procijenjuje tržište knjiga na 35 milijardi prodatih primjeraka u 2009. godini.

Amazon je objavio da se prodaja njihovog čitača e-knjiga, "Kindlea", utrostručila od kad su prvi put smanjili cijenu sa 260 dolara na 190. Iako nikada nije objavljen tačan broj prodatih primjeraka, "Kindle" je na vrhu najprodavanijih proizvoda Amazona, skoro od trenutka da je prvi put pušten u prodaju prije dvije godine.

Da biste čitali Kindle-knjige nije vam potreban originalni čitač. Amazon nudi i programe Kindle čitača e-knjiga za iPhone, iPad, BlackBerry, androidne telefone te za Mac i Windows računare.

Takva vrsta platforme bez sumnje privlači veći broj kupaca Amazonovih e-knjiga. Ako i slomite ili izgubite svoj "Kindle", još uvijek ćete moći čitati knjige koje ste kupili.

Amazon ne daje detaljnu analizu prodaje platforme, pa predpostavljamo da većina dolazi putem "Kindlea", koji svojom besplatnom 3G-konekcijom i jednostavnom e-knjižarom čini kupovinu knjiga jednostavnom.

Amazonovom ratu e-knjigama je pomogla činjenica da knjige tvrdih korica koštaju u prosjeku 26 dolara, dok su Kindlove knjige mnogo jeftinije. Više od 510.000 naslova u Amazonovom katalogu e-knjiga košta 10 dolara ili manje.

Sa takvim popustom potrebno je kupiti samo 11 e-knjiga da bi se opravdao Kindleova cijena od 180 dolara, ako pretpostavite da ste kupili sve alternativne štampane primjerke po punoj cijeni.

S obzirom da e-knjige ne koštaju kompaniju skoro ništa pri njihovoj distribuciji, Amazon i izdavači, čije knjige prodaju, vjerovatno uživaju u prilično velikim zaradama na naslovima.

Nije ni čudo što generalni direktor Amazona uvijek izgleda tako sretno.