Kalifornija razmatra uvođenje digitalnih registarskih tablica za vozila. Osim za prikazivanje broja registracije, tablice bi se koristile za prikaz reklama i podataka o stanju na cestama i nestancima djece.

Kalifornija je u dugovima i kronično joj nedostaje novca pa su njeni državnici osmislili način za brzo skupljanje novca. Ako prijedlog prođe glasanje, kalifornijski Odjel za motorna vozila će početi rad na stvaranju tehnologije za digitalnih registarskih tablica.

Ideja bi bila odlična kad bi uključivala RFID tag na pločici koji bi olakšao prebrojavanje prometa i praćenje kriminalaca na ulici, ali ne, država je zamislila pločice poput malenih ekrana na kojima bi se uz registarski broj prokazivale i reklame.

"Vlada je suočena s manjkom u budžetu, i aktivno razmišljamo kako preraspodijeliti sredstva koja imamo kako bismo stvorili nove prihode", rekao je senator Curren D. Price.

Kako bi se izbjeglo ometanje vozača, tablice bi prikazivale reklame nakon što bi vozilo bilo zaustavljeno na barem četiri sekunde, kao što je situacija pri crvenom semaforu ili gužvi u prometu. Registarske oznake bi bile vidljive u svakom trenu.

Osim za oglašavanje, tablice bi se mogle koristiti za pružanje informacija o prometu i o nestaloj djeci. Ovaj bi projekt zahtijevao suradnju s mnogim vladinim udrugama i medijskim organizacijama.

U San Franciscu tvrtka Smart Plate Technologies već radi na razvoju elektronskih registarskih tablica, no još ne prodaje tehnologiju.