Nokija je napokon odlučila da napravi dostojnu konkurenciju modernim pametnim telefonima osjetljivim na dodir pomoću modela N8. Koliko će uspeti u tome, ponajviše zavisi od Symbiana 3 koji finski proizvođač planira da instalira u N8.

Glavne odlike nove Nokije su kapacitativni super amoled ekran rezolucije 640 x 360 piksela, procesor takta 680 MHz sa 3D akceleracijom i digitalni fotoaparat rezolucije od čak 12 megapiksela, sposoban da snimi video HD 720p rezolucije.

Nokija je odlučila da opremi svoju kameru i objektivom Carl Zeiss kao i ksenonskim blicom, koji imaju kompaktni fotoaparati. Treba napomenuti i to da je ovaj model težak svega 135 grama.

Nova Nokija bi trebalo da bez problema prikazuje snimljeni materijal na televizorima pomoću HDMI izlaza, a dodaci poput fokusiranja na licu, detekcije osmeha i geotagovanja (opcija na telefonu koja automatski prepoznaje gde ste) skoro da se podrazumevaju na ovakvom telefonu.

N8 bi u prodaju trebalo da stigne nakon leta, a zbog ovakvih najava moramo da priznamo da puno očekujemo od njegovih foto i video mogućnosti.