Sjećate li se kada je pet megapiksela predstavljaju fotografiju visoke rezolucije. Danas se ta brojka povećala, znatno povećala. Kao primjer prenosimo panoramsku fotografiju Dubaija u rezoluciji od čak 45 gigapiksela!

Fotografiju je napravio Gerald Donavan, a kada bi se istu išlo isprintati u stvarnu veličinu, za to bi bila potrebna površina 1200 reklamnih panela. Snimka krajolika Dubaija, napravljena je tokom perioda od nešto više od tri sata, uz pomoć Canona 7D, koji je montiran na robotsko postolje GigaPana, koji koristi tehnologiju za uzimanje fotografija, sličnu NASA-inim roverima na Marsu.

Čitav krajolik, zapravo je skup 4250 individualnih snimaka, spojenih besprijekorno pomoću Autopano softvera.

'Ovo je zamišljeno kao tehnički test. Radi se o istraživanju granica hardvera i softvera s kojim raspolažemo', istaknuo je Donavan. No pitanje ostaje, jesmo li pronašli tu granicu? Za razliku od prijašnjeg panoramnog snimka od 26 gigapiksela, panoramska fotografija Dubaija predstavlja značajan pomak naprijed.

Ipak, ne radi se o granicama hardvera, jer teoretski, kamera bi na robotskom postolju mogla napraviti i više od 4250 pojedinačnih snimaka.

Dakle, ostaje samo pitanje računarskog programa i njegovih mogućnosti obrade i spajanja izuzetno velikih fotografija. Za one koji dosad nisu bili, ili možda nikad neće imati prilike otići u Dubai, zoomiranje do ekstremnih granica pojedinih dijelova tog grada, zasad će morati biti dovoljno. Barem dok tehnologija opet ne ode korak dalje.