Kompanija Apple zatražila je od stranice za tehnologiju Gizmodo da vrati prototip nove generacije iPhonea u čiji je posjed došla nakon što je softverski inžinjer Applea, Gray Powell, uređaj zaboravio u baru.

Navodno, Powell je uređaj zaboravio u jednom baru u Redwoodu u Californiji, a Gizmodo je u posjed prototipa naredne generacije iPhonea došao plativši 5.000 dolara.

Bruce Sewell, pravni savjetnik u Appleu poslao je pismo Gizmodu u kojem zahtjeva od ugledne stranice za tehnologiju da vrati prototip.

"Imamo informacije da Gizmodo posjeduje uređaj koji pripada Appleu. Ovo pismo predstavlja službeni zahtjev na osnovu kojeg tražimo da vratite uređaj", navodi se u pismu.

Gizmodo je navodno pristao vratiti uređaj kompaniji Apple, navodeći kako je pismo koje su dobili i formalno priznanje da je pronađeni uređaj zaista prototip naredne generacije iPhonea.

Isprava, Gizmodo je izvijestio kako se ne može sa sigurnošu reći kako se radi o prototipu s obzirom da je uređaj bio kamufliran kako bi izgledao kao iPhone 3GS.

"Stalno dobijamo lažne dojave, no nakon što smo se čitavu sedmicu proučavali uređaj shvatili smo da ukupan kvalitet uređaja djeluje kao završni Appleov telefon", navedeno je na Gizmodovom blogu.

Otkriće takozvanog iPhonea 4G pružilo je svim ljubiteljima gadgeta da steknu uvid u to šta donosi naredna generacija iPhonea.

Navodno, ekran iPhonea 4G ima veću rezoluciju, kameru na prednjem dijelu za koju se pretpostavlja kako je načinjena za video razgovore, dok kamera koja se nalazi na zadnjem dijelu ima veći kvalitet sočiva i blica. Također iPhone 4G ima aluminijski okvir i veću bateriju, a unutrašnje komponente su mnogo manje.

Ovaj telefon će umjesto sadašnje standardne SIM kartice koristiti microSIM karticu, kao iPad.

Apple je odbio komentarisati bilo kakve navode o sljedećoj generaciji iPhonea, objavio je Daily Telegraph.