Predsjednik korporacije News Corp Rupert Murdoch odlučan je da spasi budućnost novina i uvede plaćanje za njihove online sadržaje, a Appleov novi uređaj iPad smatra ključnim u toj nakani.

U odbrani novina Murdoch je ponovo napao internetske pretraživače, a u prvom redu Google, kojeg optužuje za krađu novinskih sadržaja od tradicionalnih medija. Na manifestaciju National Press Club na Univerzitetu George Washington ovaj gigant je dodao i to kako se novinska industrija mora zauzeti za sebe i naplaćivati svoje sadžaje, te se zaštititi zakonom o autorskim pravima.

"Zaustavit ćemo one poput Googlea i Microsofta od besplatnog uzimanja priča. Postoji zakon o autorskim pravima i oni to znaju", rekao je Murdoch okupljenim studentima, novinarima i drugima.

Predsjednik News Corpa smatra da su pretraživači uplivali u "rijeku zlata" prikupljanjem besplatnih sadržaja i da to mora prestati, javlja Guardian.

"Uspostavili su veoma mudar model poslovanja", ističe Murdoch te hvali iPad. "Prošlog vikenda sam malo pogledao Appleov iPad. To je sjajna stvar. Ako bismo imali manje novina, a više ovoga to bi moglo spasiti budućnost novinske industrije."