U SAD-u je predstavljeni prvi 4G mobilni telefon na svijetu, HTC Evo, za kojeg se smatra da će u startu predstavljati oštru konkurenciju iPhoneu i Googleovom telefonu Nexus One. Ovaj telefon predstavljen je na CTIA sajmu elektronike koji se trenutno održava u Las Vegasu.

HTC Evo 4G karakteriziraju LCD ekran veličine 4,3 inča, koji je za 30 posto veći od onog ugrađenog u iPhone, kamera od osam megapiksela i do 33 megabajta memorije.

Jedna od revolucionarnih mogućnosti koju ovaj telefon nudi jeste da će preko njega čak osam drugih uređaja moći ostvariti vezu na internet u isto vrijeme.

Telefon je dizajnirala kompanija Sprint Nextel, ista ona koja je oblikovala Nexus One, ali njegova cijena još uvijek nije formirana, te se pretpostavlja da će se na američkom tržištu naći ovog ljeta.

HTC Evo koristi softver Android 2,1, a opremljen je procesorom Snapdragon od 1 GHz. Podržava Wi-Fi vezu od 802,11b/g, a tu je i ugrađena kamera od 1,3 megapiksela sa kojom se može snimati video sadržaj HD kvaliteta.

Brzina downloada na ovom 4G telefonu će biti mnogo superiornija u odnosu na one koju nude trenutni vodeći modeli pametnih telefona.

Jeff Bradley iz kompanije Sprint Nextel je kazao da je ovo tek početak žestoke konkurencije na tržištu telefona sa velikim živopisnim ekranima, i da je trenutno definitivno otvoren trend njihovog pravljenja.