Sinoć je u San Franciscu šef Applea Steve Jobs konačno predstavio novu, već urnebesno razglašenu ploču: napeto iščekivano "tablet" računar nazvan iPad.

- Dakle... iPad . Fenomenalan je. Cijeli internet u vašoj ruci - rekao je Steve Jobs, nedavno proglašen biznismenom desetljeća. Težak 680 grama, iPad je računalo bez tipkovnice, odnosno s virtualnom tipkovnicom u ekranu osjetljivom na dodir. U Americi će se pojaviti u prodaji za 90 dana i koštat će od 499 dolara (najslabiji model) do 829 dolara (najjači). Izgleda kao preuveličani iPhone, što je razočaralo mnoge ljude koji su pratili press konferenciju uživo putem Interneta i očekivali puno revolucionarniji proizvod od mega-iPhonea. Ali, kao i kod iPhonea, najveća prednost iPada bit će u softwareu, u tzv. aplikacijama.

Softveraši diljem svijeta već danas počinju smišljati nove sadržaje za njega, a Apple je odmah predstavio aplikaciju za čitanje knjiga na iPadu. Zove se iBooks i za sve vrste tekstova predstavljat će ono što je iTunes značio za sve vrste muzike: potpuno novu platformu koja će pokoriti sve što je ranije postojalo u smislu kupovanja i konzumiranja teksta/muzike.

Prema prikazanom, iBooks na iPadu izgleda kao prava biblioteka. Čini se jednostavnijim pokretima prstiju po ekranu iPada odabrati knjigu s virtualne "police" nego sjesti u auto, otići u knjižaru ili biblioteku i fizički pronaći kruti primjerak. Ali, među hrvatskim korisnicima Applea istog trena se pojavio komentar: "Zakon! Ali kako će to funkcionirati kod nas gdje još ne radi ni iTunes, a kad će tek iBook?"

Jedna od mana koje su korisnici odmah primijetili je nedostatak kamere. Mnogi su razočarani i činjenicom da iPad ne podržava flash format, toliko popularan za gledanje multimedijalnih sadržaja na webu. Ali, s druge strane, golema prednost je to što na iPadu već danas radi oko 130 tisuća aplikacija koje su razvijene za iPhone i iPod. A sada će se početi masovno razvijati i posebne aplikacije koje koriste sve prednosti gledanaj na iPadu.

"Osjećat ćete se tako dobro držeći Internet u svojoj ruci. Kad nešto vidite, posegnete rukom i dotaknete. Ne razmišljate o tome... jednostavno to učinite. To je najbolje iskustvo Interneta koje ćete ikad imati", rekao je Steve Jobs.

Jedna od prednosti je i lako spajanje na pravu tipkovnicu, što iPad čini jedinim računalom koje će mnogi prosječni korisnici uopće trebati. "Kad trebate puno tipkati jednostavno ga priključite na tipkovnicu. Tako da slobodno možete sjesti i napisati na njemu Rat i mir", šalio se Jobs.

LCD ekran osjetljiv je na dodir u svakom kutku svoje površine koja je po dijagonali dugačka 24,7 centimetara. Debljina mu je 1,27 centimetra. Osnovna verzija iPada koja košta 499 dolara ima 16 GB memorije i ne može se spajati na 3G mrežu (samo na bežičnu internetsku mrežu). Ali postoje i verzije koje su bolje po snazi memorije (32 i 64 GB) i po tome što imaju 3G. Ti su modeli za samo 15 do 30 dolara mjesečno stalno spojeni na Internet.