Možete li zamisliti dan kad će se na tržištu pojaviti "all in one" desktop računari bez klasične tastature, miša, pa čak i bez monitora kakvog danas koristimo?

Upravo to ideja je Pauline Carlos, dizajnerice koncepta Froot kompanije Dell o kojem piše portal Engadget.

Ono što ovaj koncept nudi je jedna jedina kutija sa pico-projektorom za koji vam samo treba zid u pozadini i ravna površina ispred, a laserska projekcija po njegovom uključenju formira virtuelnu tastaturu i monitor.

U portfoliju opisan kao "biorazgradivi održivi kompjuterski koncept" ovaj projekat svakako je namijenjen zemljama u razvoju, gdje je nemoguće popraviti svaki od brojnih dijelova kompjutera koji se mogu pokvariti korištenjem.

Kad bolje razmislite o samom konceptu, uvjerite se da ova revolucionarna ideja i nije najbolja, a s tim će se složiti svi oni koji su ikad imali priliku tipkati na laserskoj projekciji tastature. Osim što je to naporno za prste, lasersko svjetlo je uglavnom teško vidjeti, a samim tim i razlikovati gdje se nalazi koje slovo.

Upitna je i biorazgradivost i izdrživost koju reklamira Dell, s obzirom da projektori "vuku" više električne energije nego standardni LCD displeji. U ovo treba uključiti i podatak da se lampa projektora mora mijenjati svakih 2.000 sati.

Ipak, ovo je obećavajući projekat koji možda neće zamijeniti klasični PC, ali je njegova prednost u tome što zauzima minimum prostora i izaziva osjećaj oduševljenja.

Loša vijest za sve one koji bi ovakav računar voljeli imati u svom domu ili kancelariji - i dalje nema planova za njegovu komercijalnu proizvodnju i prodaju.