"Google" je objavio da će korisnicima pružiti još jednu novu uslugu – rezultate pretrage o traženom pojmu sa društvenih sajtova i ostalih gdje se u istom trenutku pojavi bilo šta vezano za taj pojam, prenosi "Daily telegraph".

Vijesti sa društvenih mreža kao što su "Facebook" i "Twitter" i druge informacije sa interneta koje neko objavi u istom trenutku će se pojaviti u rezultatima pretrage na jednom od najpopularnijih pretraživača.

Najnoviji postovi sa društvenih sajtova će se pojaviti u rezultatima pretrage bez potrebe za obnavljanjem stranice ili novim ukucavanjem pojma.

Objava o pretrazi u realnom vremenu uslijedila je nakon dogovora između kompanije "Microsoft" i sajtova "Twitter" i "Facebook", da "Microsoft" dobija najnovije informacije sa ovih sajtova za svoj pretraživač "Bing".

"Sada ćete odmah nakon pritiska na dugme za pretragu moći da vidite sve najnovije postove od korisnika sajtova za druženje, kao i naslove vijesti i postove blogera koji su objavljeni samo nekoliko sekundi ranije. Svi ovako ažurirani rezultati biće poređani od najnovijih i najvažnijih do najstarijih i najmanje bitnih", stoji u objavi sajta.

Takođe, "Google" će uvesti mogućnost da se, ukoliko korisnik često posjećuje određeni sajt, u rezultatima pretrage pojave najprije rezultati sa tog sajta.

Na ovaj način "Google" proširuje mogućnost personalizovane pretrage na sve korisnike, a ne samo na one koji imaju nalog na sajtu.

Ipak oni korisnici koji smatraju da se na ovaj način krše njihova prava na privatnost, mogu jednostavno da isključe ovu opciju.