Nova aplikacija koju je prizvođač iPhonea dodao ovim uređajima poslužit će roditeljima da otkriju šta njihova uplakana beba ima da kaže.

Takozvani "Cry Translator" (Prevodilac plača) koristi patentiranu tehnologiju koja analizira ton i trajanje plača, te ga upoređuje sa jednim od pet mogućih povoda: glad, pospanost, dosada, stres ili napor. Nakon toga roditeljima ili osobama koje čuvaju bebu nudi savjete šta im je dalje činiti da bi dijete prestalo plakati.

"Ovih pet vrsta plača univerzalno je za sve bebe, bez obzira na kulturu ili jezik", kažu stvaraoci ovog zanimljivog izuma, Pedro Barrera i Luis Meca, za britanski Daily Mail.

"Svaka beba ima jedinstven akcenat i ton, baš kao i odrasli", stoji u objašnjenju španskih tehnologa iz kompanije Biloop Tehnologic.

Tako naprimjer, plač uzrokovan stresom je snažan i kratak, karakteristika mu je spor pad i onda ponovni uspon, dok je plač zbog gladi piskav i energičan.

Za izum "prevodioca plača" bilo je potrebno šest godina, a iz kompanije Biloop tvrde da je aplikacija naučno dokazana kao učinkovita. Testiranja su vršena na pedijatriji Kliničke bolnice Juaneda Menorca.

Potrebno joj je oko deset sekundi da snimi plač bebe i analizira ga, sa 90 posto šansi da pogodi u čemu je problem. Klinički je testirana na 104 novorođenčeta.

Trenutno se po cijeni od 10 dolara prodaje u online prodavnicama Apple iTunes App Store u SAD-u, Velikoj Britaniji i Španiji.