Naučnici s američkog univerziteta Stanford razvijaju zamisao 15-godišnje indijske djevojčice o korištenju otkucaja srca ili topline ljudskog tijela kao energije za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela, piše dnevni list Indian Express.

Sarojini Mahajan, učenica srednje škole iz New Delhija, svoju je zamisao povjerila profesoru, na čiji je poticaj učestvovala na takmičenju IGNITE '09 za inovacije među indijskim školarcima.

Na takmičenju je među 1.344 učenika iz cijele Indije osvojila tek utješnu nagradu, ali je njenu ideju preuzeo američki univerzitet Stanford koje će je razviti u saradnji s Indijskom nacionalnom zakladom za inovacije (NIF).

Sarojini je objasnila da je znala za tehnologiju otkucaja i pomislila je "ako satovi mogu 'ići' na otkucaje srca, zašto to ne bi bilo moguće i s mobitelima".

Korisnik mobitela na ruci bi nosio narukvicu koja bi otkucaje njegova srca ili toplinu tijela pretvarala u električne signale koji će putem žice puniti mobitel.

Petnaestogodišnja Indijka, zaljubljena u nauku, želi se posvetiti naučnim istraživanjima, a Stanford razrađuje primjenu zamisli na dječije igračke. Tako bi se elektronske igračke punile toplinom dječijeg tijela i njihovim pokretima dok se igraju.