Windows 7 stiže u trgovine krajem mjeseca i prema svemu viđenom do sada, to će napokon biti dostojan nasljednik XP-a. Za razliku od njegovog prethodnika, Viste, nije nam se teško sjetiti nekoliko dobrih razloga za prelazak na novi operativni sistem.

Suočen s brojnim kritikama Viste, Microsoft je i sam priznao pogrešku te se bacio na posao popravljanja situacije. Samo tri godine nakon Viste dovršen je Windows 7, sedmi po redu operativni sustav Windows. U njemu su ispravljene pogreške napravljene na Visti i čini se da će nam Microsoft ponuditi nešto što bismo mogli nazvati finalnim proizvodom, a ne poluproizvodom kako smo često mi, ali i mnogi drugi nazivali Vistu.

1. UAC više nije napastan kao u Visti

User Access Control toliko živcira korisnike Viste da većina ima tu opciju, koja bi trebala štititi računalo od neovlaštenih radnji, posve isključenu. Sigurnosne osobine ne bi trebale korisnike onemogućavati u radu, a UAC na Windows 7 daleko je bolje prilagođen korisniku; drugim riječima, neće vas maltretirati svakih nekoliko sekundi.

2. Brzo podizanje sustava

Kratko vrijeme pokretanja operativnog sustava uvijek je dobro došlo i drago nam je vidjeti da Microsoft sa svakom generacijom Windowsa ide u pravom smjeru. Ipak, Windows 7 neće znatno ubrzati bootanje (koje je i u Visti već bilo prilično brzo); prema našem iskustvu, vrijeme podizanja sustava u oba OS-a je gotovo jednako, s malom prednošću na strani Windowsa 7.

3. Automatsko smještanje prozora jednog do drugog

Widescreen monitori danas dominiraju tržištem. Radi se uglavnom o modelima 16:10, no ubrzano nam dolaze i oni s omjerom slike 16:9. Na takvim ekranima mnogi korisnici će postaviti dva prozora jedan do drugog, a Windows 7 taj postupak automatizira. Dovoljno je samo odvući svaki prozor u svoju stranu i Windowsi će ih automatski složiti.

4. Jednostavnije kućno umrežavanje

Vista je umrežavanje beskrajno zakomplicirala i učinila teškim kućnim korisnicima. Windows 7 to ispravlja što ga čini puno prikladnijim za kućno okružje. Još uvijek smatramo da bi sve to moglo biti jednostavnije, no korisnici će se ipak lako naviknuti na novi način umrežavanja.

5. Poboljšane performanse

Vista je brzo nakon izlaska postala zloglasna zbog svojih hardverskih zahtjeva koji su na kraju utjecali i na izvršavanje samih aplikacija. Prijenosnici su radili doista sporo, a nova vrsta prijenosnih računala nazvana netbook uopće se ne može nositi s Vistom. Windows 7 neće imati male hardverske zahtjeve poput XP-a, ali će oni biti bitno manji nego Vistini. Posebno se to vidi u grafičkom podsustavu koji reagira brzo, a ipak izgleda atraktivno (prema mnogima, čak i atraktivnije nego u Visti).

6. Windows XP način rada

Ogroman broj korisnika računala nikada nije usvojio Vistu zbog njezinih brojnih mana ili nekompatibilnosti s aplikacijama pisanim za Windowse XP. Način rada XP trebao bi riješiti nekompatibilnost s takvim aplikacijama.

7. Radi na netbook računalima

Jeftina i malena netbook računala su trenutno vrlo popularan segment industrije, a realno gledajući, Vista na njima radi očajno. Sa Windows sedmicom korisnici će dobiti funkcionalan i moderan operativni sustav.

8. IE8 se može ukloniti

Neki korisnici alternativnih preglednika imaju gorka sjećanja u vezi web preglednika Internet Explorer, i sada će ga moći u potpunosti ukloniti sa svojih računala. Alternativni preglednici uzimaju sve veći dio tržišta bez obzira na to što je Microsoft značajno unaprijedio svoj IE.

9. Action Center

U prijašnjim Windowsima to je bilo poznato pod imenom Security Center, ali ovdje se ne radi samo o promjeni imena, već i o dodavanju novih funkcija, točnije objedinjavanju sigurnosti, troubleshootinga i održavanja računala na jednom mjestu.

10. Otpor je uzaludan

Vista je kao loš proizvod zahvaljujući dominaciji Windowsa zauzela popriličan udio na tržištu. Pokaže li se Windows 7 imalo bolji od Viste, vrlo brzo će preplaviti cijelo tržište. Windows XP ipak je proizvod star osam godina, a podrška za njega sve je manja. Umjesto da se mučite sa traženjem upravljačkih programa za stari OS, ili se pak patite s Vistom, prijeđite na Windowse 7; nećete požaliti.