Novi trijumf inžinjeringa i dizajna ogleda se u novom proizvodu iPod Nano u koji su ugrađene brojne funkcije, a da pritom njegova veličina nije mijenjana. Elegantni uređaj i dalje je zadovoljstvo koristiti.

Iz kompanije Apple Inc. strastveni majstori svog zanata neumorno pokušavaju ovaj player osvježiti sa svakim novim modelom. Nova verzija iPod Nano, predstavljena javnosti ove sedmice, u jednom malom uređaju ima ukomponovanu video kameru, FM radio, mikrofon, zvučnik, pa čak i pedometar - spravicu koja broji vaše korake i pokazuje ukupnu pređenu kilometražu, te može računati i kalorije koje ste utrošili.

Novinar LA Timesa, aludirajući na borbu za prevlast u svijetu tehnologije, poručuje: "Ako je ovo znak očaja, samo naprijed". Činjenica da ovaj player nije izgubio ništa od "starih" karakteristika čini ga još boljim. Kako nije mnogo veći od pakovanja žvakaćih guma, a radi besprijekorno, dobija brojne pohvale onih koji su ga dosad uspjeli isprobati.

Kvalitet snimka koji se njim može napraviti sigurno neće osvojiti Oskara, ali je sasvim dobar za postavljanje na YouTube ili Facebook.

Kad je u pitanju radio, pjesmu koju čujete na njemu i svidi vam se možete "tagirati", tako da će kada player priključite na kompjuter, ove pjesme biti izlistane, tako da ih ne zaboravite. Također, samo jedan klik vas dijeli od kupovine istih na Appleovom iTunes servisu.

Cijena novog Nano modela sa 8 gigabajta je 149 dolara, dok je verzija sa 16 gigabajta 179 dolara. Ako vam ovaj iPod ne odgovara, za nešto više novca (199 dolara) možete nabaviti iPod Touch, sofisticirani maleni kompjuter.