Više od polovine evropskih sajtova za online prodaju nije ispravno ili se služe prevarama, saopštila je evropska inspekcija poslije kontrole 369 takvih sajtova u 28 zemalja.

Nacionalnim službama u tim zemljama izdat je nalog da zahtjevaju od vlasnika takvih sajtova da ih dovedu u red ili da ih zatvore.

Oko četvrtina onlinejn kupaca iz Evrope Internet prodavnice koristi za kupovinu elektronskih uredjaja kao što su digitalni foto aparati, mobilni telefoni ili DVD plejeri, a ostvaruju promet od oko 6,8 milijardi evra godišnje.

"Trebaće nam puno rada u narednim mesecima da stvari u tom sektoru isteramo na čistac", navela je članica Evropske komisije za zaštitu potrošača Meglena Kuneva i istakla da tu "postoje realni problemi za potrošače" u šta se svakodnevno uverava na osnovu sopstvene pošte koju dobija.

Kontrolom prometa van državnih nadležnosti u maju utvrdjeno je da je 55 odsto proveravanih sajtova, uključujući 200 najvećih, na neki način obmanjivalo kupce u pogledu potrošačkih prava, cene prodaje ili nedavanja kompletnih podataka.

Kontrola je obavljena u 26 evropskih zemalja, na Islandu i u Norveškoj.

Kod oko dve trećine problematičnih sajtova nedostajala je informacija da potrošači imaju pravo da u roku od nedelju dana vrate kupljenu stvar bez objašnjenja, ili je to pravo negirano.

Trećina problema odnosila se na neobjavljivanje adrese prodavca ili načina kontakta s njim ukoliko potrošač ima bilo kakvih problema sa kupljenim stvarima.