Nazvan po tragično preminulom brazilskom vozaču Ayrtonu Senni koji je, prema mišljenju mnogih, najbolji vozač Formule 1 svih vremena, McLarenov najnoviji supersportski automobil predstavlja skup najsofisticiranije tehnologije koja se nudi u aktuelnom trenutku automobilske industrije.

Razvoj McLarenovog modela Senna počeo je prije dvije godine, a iza internog naziva "Project 15" stvarao se automobil koji će, bez hibridnih rješenja, biti brži i upravljiviji od čuvenog modela P1 koji je u britanskoj automobilskoj kompaniji predstavljao vrh ponude.
Nedostatak elektromotora koji je u slučaju modela P1 asistirao 3,8-litarskom biturbo V8 motoru u ovom slučaju anuliran je izrazito niskom masom automobila čiji je centralno postavljen 4-litarski biturbo V8 motor (800 KS i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta) zadužen za pokretanje samo 1.197 kilograma, što je u konačnom omjeru snaga/masa Sennu postavilo ispred hibridnog P1.
Zasluga za enormnu vitkost u prvom redu pripada naglašenoj upotrebi karbona, a vrijedi spomenuti da masa Senninih (lijevih i desnih) vrata iznosi samo 19,94 kilograma, masa oba sjedišta je 6,7 kilograma, a vjerovatno najimpresivnija je masa enormno velikog zadnjeg spojlera koja iznosi manje od pet kilograma.
Legalan za upotrebu na javnim cestama, ali suštinski fokusiran na ostvarivanje najboljih vremena na stazama širom svijeta, McLaren Senna od 0 do 100 km/h stiže nakon 2,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 340 km/h. Efikasnost karbonsko-keramičkih kočnica najbolje oslikava dužina zaustavnog puta, jer Senni sa 200 km/h do potpunog zaustavljanja treba manje od 100 metara.
McLaren će proizvesti samo 500 primjeraka. Osnovna cijena iznosi 958.966 dolara, a svi primjerci već su rasprodani.