Najprodavaniji u Evropi

Golf je oduvijek bio i ostao najomiljeniji i najuspješniji automobil u Evropi. Ipak, njegova nova generacija je već u samom startu nadmašila sva očekivanja.

"Od premijere sedme generacije do danas našim je trgovcima pristiglo više od 100.000 narudžbi za novi Golf. I pored smjene generacija te nalognog prilagođavanja u procesu proizvodnje, u 2012. smo isporučili preko 800.000 Golfova. Niti jedan automobil Evrope nije uspješniji niti omiljeniji od Golfa", kazao je prof. dr. Martin Winterkorn, šef Volkswagen AG-a:
Ne postoji automobil koji tako dugo drži primat, kao što to čini Golf: već devet godina Golf je bez prekida najprodavaniji automobil Evrope; u Njemačkoj Golf je čak 37 godina tržišni lider. Na samom vrhu prodajne ljestvice ponosno stoji i u Švicarskoj, Belgiji, Luksemburgu, Norveškoj, Austriji i mnogim drugim evropskim zemljama. Ovaj zaista izuzetan renome Volkswagen svakako planira održati – za 2013. predviđeno je debitantsko predstavljanje novog Golfa Variant. Kombi verzija slavnog automobila javnosti će biti predstavljena već početkom marta na ženevskom auto salonu.
A Golfova priča o uspjehu po svemu je jedinstvena: od prve premijere, prije 38 godina, pa do danas svakoga dana je preko 2.000 kupaca širom svijeta kupilo upravo Volkswagenov Golf. Konačan bilans: 29,4 miliona prodatih primjeraka, na svih pet kontinenata, u više od 120 zemalja planete Zemlje.
Kao i svi njegovi prethodnici, tako je i novi Golf iz uporednih testova svih značajnih auto magazina izašao kao serijski pobjednik. U testovima njemačkih stručnih časopisa "auto motor und sport", "Auto Bild", "Auto Zeitung" i "Auto Straßenverkehr".
Golf je za svoju konkurenciju bio naprosto nenadmašan. Pri tome nije bio impresivan samo svojom kvalitetom, komforom, malom potrošnjom i CO2 emisijom ili vrhunskim pogonskim karakteristikama, već i u najvažnijem području – sigurnosti. Tako jedan od magazina, nakon obavljenog testa u kojem je novi Golf pokorio 12 konkurenata, navodi: "Po pitanju vozne dinamike Golf je neprokosnoven i nalazi se na nivou super sportskog automobila, između ostalog zahvaljujući svojim senzacionalnim kočionim vrijednostima (33 metra)."
Volkswagen je demokratizirao mobilnost s Golfovim sigurnosnim tehnologijama, kao što ABS, zračni jastuci i elektronski program stabilnosti vožnje. Novi Golf ima cijelu plejadu dodatnih sistema pomoći, poput serijske multikolizijske kočnice, sistema proaktivne zaštite putnika (automatski zatezači pojaseva i zatvaranje prozora), u seriji dostupne elektronske poprečne blokade diferencijala XDS, automatske regulacije razmaka ACC plus Front Assist sistema sa city funkcijom kočenja u nužnoj situaciji, potom asistenta za držanje vozne trake Lane Assist, sistema prepoznavanja umora, posljednje generacije ParkAssista i Dynamic Light Assista (automatizirano xenon dugo svjetlo).
Neovisna organizacija Euro NCAP odlikovala je sigurnosne sisteme novog Golfa s četiri nagrade za inovacije; Golf VII je ocijenjen i s maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP crash testu; konačno, ADAC je Volkswagenu dodijelio "Žutog anđela" za njegovu inovativnu multikolizijsku kočnicu.
A to da je Volkswagen s novim Golfom pokretač novih sigurnosnih tehnologija, registrovali su i vozači: ne samo da su ga proglasili za No 1 u statistikama novoregistrovanih vozila, već i u okviru najvećih nagrada; na primjer u novembarskoj utrci za nagradu "Auto Trophy", gdje je učešće uzelo preko 110.000 čitatelja "Auto Zeitunga", glasanjem je odlučeno da je novi Golf trenutno najbolji automobil kompaktne klase. 
Međutim, novi Golf je i izvan Njemačke cijenjen u struci: čuveni auto magazin Top Gear dodijelio mu je u decembru nagradu „All-the-car-you’ll-ever need 2012“ i proglasio ga automobilom idealnim za svaku priliku.